Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε λεπτό για χάσιμο στην επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου

Eurokinissi

Με τις μηχανές στο «φουλ» συνεχίζει η κυβέρνηση τη νομοθετική αντιλαϊκή επέλαση σε βάρος του λαού, αξιοποιώντας αναλόγως και τις πυρκαγιές που κατέκαψαν δάση και περιουσίες, για να προσφέρει με τη σέσουλα νέα κέρδη και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτόν τον σχεδιασμό άλλωστε, για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, εντάσσεται και η συζήτηση περί ανασχηματισμού που έχει φουντώσει, μαζί βέβαια με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με «μενού» την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την παρουσίαση των νομοσχεδίων «Για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», τις «Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση», την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και τον καθορισμό ανώτατου ορίου, όπως και την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, της νέας λίστας με τις δεκάδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η νέα «σεζόν» του κοινοβουλευτικού έργου «ανοίγει» με την ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών" (Α' 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Εκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις" και άλλες διατάξεις».

Περιλαμβάνει τα ανεπαρκέστατα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους, τα οποία απέχουν παρασάγγας από την άμεση και επιτακτική ανάγκη τους που είναι η αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν σ' αυτήν τη δύσκολη φάση, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί απ' αυτούς δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα, ενώ αρκετοί έμειναν άστεγοι.

Ακόμα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την «ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος» και άλλα παρόμοια, που είναι ενταγμένα στην ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και στη δημιουργία νέων χρυσοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο. Για παράδειγμα, η Πολιτική Προστασία και οι παρεμβάσεις για τα δάση εντάσσονται σε ένα σύνολο μέτρων για τη στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την «αποκατάσταση» οικοσυστημάτων, με γνώμονα την «πράσινη» ανάπτυξη, δηλαδή τις «πράσινες» μπίζνες των μεγάλων ομίλων. Ενώ εξίσου χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 6 περί επιχειρηματικών ομίλων - «αναδόχων», όπου το ίδιο το πρόγραμμα αναδασώσεων θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων «ευαγών» ιδρυμάτων... «Ως ανάδοχοι αποκατάστασης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα», αναφέρεται.

Αύριο, Τετάρτη, θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αφορά την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις». Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθετημένη κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τσέπες των εργαζομένων - ασφαλισμένων, τα οποία θα δίνονται χάρισμα στις μεγάλες επιχειρήσεις για να τα τζογάρουν (βλέπε αναλυτικά και σελίδες 6 - 7). Η συζήτηση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του.

Την Παρασκευή ακολουθεί η ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το Μεταναστευτικό, με τον τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών, δηλαδή το ολοένα και πιο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ στα ζητήματα διεθνούς προστασίας και μετανάστευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο της ΕΕ, ενώ ο αντιδραστικός του χαρακτήρας επιβεβαιώνεται και από τις ρυθμίσεις όπως η αύξηση του παραβόλου για τη νέα αίτηση διεθνούς προστασίας (από 50 στα 100 ευρώ) σε βάρος των προσφύγων, η δραστηριότητα των ΜΚΟ και στη ναυτική διάσωση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ