Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΜΠΕΝΕΤ
«Αταλάντευτη στήριξη» στην «ασφάλεια του Ισραήλ»

...με συνδυασμό παζαριών και απειλών για το Ιράν και στήριξη του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Μπένετ στον Λευκό Οίκο

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Μπένετ στον Λευκό Οίκο
Την «αταλάντευτη δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» (όπως «βαφτίζεται» η διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης) επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, στον Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, καταγράφηκε συμφωνία στη «δέσμευση» ΗΠΑ - Ισραήλ «να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα», ενώ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Μπάιντεν και Μπένετ «εξέτασαν βήματα για την αποτροπή και τον περιορισμό της επικίνδυνης περιφερειακής συμπεριφοράς του Ιράν». Αναφορικά δε με τα συνεχιζόμενα παζάρια των ΗΠΑ με το Ιράν σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα - με δεδομένη την αντίθεση του Ισραήλ και στην τότε συμφωνία και στα σημερινά παζάρια των ΗΠΑ για επάνοδο σε αυτήν - ο Μπάιντεν εκτόξευσε απειλές ότι «αν η διπλωματία δεν αποδώσει με το Ιράν, θα έχουμε και άλλα μέτρα».

Αντιδρώντας στα παραπάνω, ο Αλί Σαμκανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, είπε πως η έμφαση «στη χρήση "άλλων επιλογών" αποτελεί παράνομη απειλή κατά μιας άλλης χώρας και εδραιώνει το δικαίωμα του Ιράν να ανταποδώσει κατά των "διαθέσιμων επιλογών"».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «υπογράμμισε τη σημασία βημάτων για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων», ενώ επανέλαβε τη θέση για «λύση δύο κρατών μετά από διαπραγμάτευση», αναφορά - αδειανό πουκάμισο, με την Ουάσιγκτον να στηρίζει συστηματικά το έγκλημα της κατοχής.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, είπε πως ο Μπάιντεν αντιτάχθηκε στις εξώσεις Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και επέμεινε στην επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου για τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο δε Μπένετ είχε αντιτάξει νωρίτερα στους «New York Times» ότι η Ιερουσαλήμ «είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και όχι πρωτεύουσα άλλων χωρών», χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή Αρχή «κατακερματισμένη, δίχως πηδάλιο», ενώ για το ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών (για τους οποίους, σύμφωνα με την Λιφ, ο Μπάιντεν ζήτησε «πάγωμα»), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ενθαρρύνει τη... «φυσική ανάπτυξή τους».

Τέλος, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση αναφέρεται πως συζητήθηκε και «η εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές γειτονικές και μουσουλμανικές χώρες,όπως το Μαρόκο, το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Συνάντηση του Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας

Στο μεταξύ, την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, συνάντησε στη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, στην πρώτη τέτοια συνάντηση μετά από περίπου μία δεκαετία.

Το παλαιστινιακό πρακτορείου «Wafa» ανέφερε πως συζητήθηκαν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις «από όλες τις πλευρές».

Εντονη ήταν η αντίδραση της «Χαμάς», καθώς ο εκπρόσωπός της, Αμπντούλ Λατίφ Κάνου, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πισώπλατη μαχαιριά σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού» και «κίνηση προδοσίας για το αίμα των μαρτύρων».

...ενώ συνεχίζεται η δολοφονική καταστολή

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες νύχτες το Ισραήλ απαντά με καταστολή ενάντια στις κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι διαδηλώνουν μεταξύ άλλων και εναντίον της συνέχισης του πολυετούς ισραηλινού εμπάργκο. Μέσα στο τελευταίο τριήμερο η ισραηλινή Αεροπορία εξαπολύει βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας ότι πλήττει «θέσεις της "Χαμάς"».

Στο μεταξύ, το Σάββατο πέθανε ένας 13χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά πριν από μία βδομάδα, ενώ χτες Ισραηλινοί στρατιώτες σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου τον 14χρονο μαθητή Μουντασέρ Ταμίμι, στην περιοχή της κατεχόμενης Χεβρώνας, και τον χτύπησαν άσχημα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός του.

Από την πλευρά του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι χτες εξέπνευσε ένας 21χρονος Ισραηλινός στρατιώτης που τραυματίστηκε πριν από μέρες από πυρά στα σύνορα με τη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ