Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών

Στη Βόρεια Μακεδονία θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Μπ. Οσμάνι, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ζ. Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Τ. Τζαφέρι, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στ. Πενταρόφκσι.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «αναμένεται να εξετασθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας και της Ενέργειας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ανωτέρω αξιωματούχους το ζήτημα της πλήρους, συνεπούς και με καλή πίστη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θα εξετασθούν επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

Θυμίζουμε πως για τα παραπάνω ζητήματα εκκρεμεί η έγκριση στην ελληνική Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας που ρυθμίζουν ζητήματα τα οποία συνδέονται με την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, κι ενώ την περασμένη βδομάδα η Β. Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Βραβεύτηκαν Ζάεφ - Τσίπρας για τις ευρωατλαντικές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει και τις πολύτιμες υπηρεσίες της ελληνικής αστικής τάξης για την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή, ο πρώην Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, βραβεύτηκε το Σαββατοκύριακο μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το λεγόμενο «Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα στους δύο πρωτεργάτες της Συμφωνίας απονεμήθηκε και βραβείο περί «διπλωματικής δεξιοτεχνίας». Οπως δήλωσε ο Ράινχαρντ Τζίνκαν, πρόεδρος της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία - Λίπε που οργάνωσε τη σχετική εκδήλωση, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας» και οι δύο βραβευμένοι «συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων», στην ευρωατλαντική «σταθερότητα» που προσθέτει κι άλλη καύσιμη ύλη στους ανταγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ