Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αντί για μέτρα προστασίας φορτώνει την ευθύνη και το κόστος ξανά στον λαό

Πίσω από την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, για την οποία έχει τεράστια ευθύνη, προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική πολιτική που αφήνει στη γύμνια του το δημόσιο σύστημα Υγείας και απροστάτευτους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει ανάγκη ο λαός για να προστατευτούν η υγεία και η ζωή του μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας που φουντώνει επικίνδυνα, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια.

Τα μέτρα κλιμακώνουν την εγκληματική πολιτική της ατομικής ευθύνης, στρώνοντας το έδαφος για να ενταθούν το επόμενο διάστημα εκβιασμοί και απειλές από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, ενώ για μια ακόμη φορά δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές, που είναι οι βασικοί κρίκοι μετάδοσης του ιού.

Κι όλα αυτά ενώ χτες είχαμε 4.608 νέα κρούσματα και 32 ακόμα θανάτους, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να φτάνουν τους 326 και τα επιστημονικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι το μόνο μέτρο προστασίας, στο βαθμό που οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν επίσης τον ιό.

Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η κυβέρνηση, μιλώντας για τους ανεμβολίαστους, επικαλείται με θράσος «την αδικία και την ηθική απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες», όταν είναι η δική της πολιτική που μετέτρεψε το δημόσιο σύστημα Υγείας σε «μιας νόσου», ενώ τώρα ετοιμάζεται εκ νέου να συγχωνεύσει νοσοκομεία και κλινικές.

Ούτε βέβαια μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες της για τις μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, όπως και για το γεγονός ότι στην έξαρση της πανδημίας επέδρασε καθοριστικά το «άνοιγμα» του τουρισμού με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατοίκων και επισκεπτών.

Η υποκρισία απογειώθηκε όταν ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε χτες ότι «αυτά τα μέτρα είναι υποχρέωσή μας προς όλους αυτούς που έχασαν τη μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο», όταν η πολιτική τους ευθύνεται για το σημερινό χάλι στην Υγεία, για το γεγονός ότι χιλιάδες δεν εμβολιάστηκαν όταν έπρεπε, λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια επαρκών εμβολίων, ενώ τώρα μετατρέπουν ένα τέτοιο επίτευγμα της επιστήμης σε εργαλείο για νέα αντεργατικά μέτρα και απολύσεις.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες και έχουν ισχύ για το διάστημα 13 Σεπτέμβρη 2021 - 31 Μάρτη 2022.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • Υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κόστος 10 ευρώ! Το κόστος θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι ανεμβολίαστοι. Από τις 13 Σεπτέμβρη στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
  • Ενα υποχρεωτικό rapid test τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος 10 ευρώ για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Δύο υποχρεωτικά rapid test τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς και για εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
  • Ετσι, πλέον, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα κόστος από 40 έως 80 ευρώ το μήνα για να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους. Επιπλέον, χιλιάδες εργαζόμενοι θα αποτελούν εν δυνάμει θύματα απειλών και εκβιασμών από την εργοδοσία, που βρίσκει την ευκαιρία να ξεσαλώνει. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα «δώρο» προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ καμία κουβέντα δεν έγινε για το να καλύπτει αυτό το κόστος ο ίδιος ο εργοδότης...
  • Πρόσθετα σε αυτό, επειδή το κόστος του τεστ θα λειτουργεί ως αντικίνητρο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βγαίνει εκτός επιδημιολογικής επιτήρησης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνολικότερη εξέλιξη της πανδημίας και την έγκαιρη διάγνωση πιθανών νέων μεταλλάξεων.
  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (πλην κάποιων που αναφέρονται παρακάτω), ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγξει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ. Βάζουν δηλαδή την εργοδοσία σε ρόλο ...επιτηρητή των μέτρων που ανακοίνωσαν, ανάβοντας το «πράσινο φως» για εκβιασμούς και απειλές στους εργαζόμενους. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η πρόβλεψη για αναστολή εργασίας, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που δεν θα μπορεί να πληρώσει το τεστ, δεν θα έχει ούτε μισθό ούτε ασφάλιση έως ότου κάνει το τεστ.
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
  • Για τους μαθητές υποχρεωτικά δύο self tests τη βδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr (αφορά όσους άνω των 12 δεν έχουν εμβολιαστεί και όλους κάτω των 12 ετών).
  • Για τους φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR τεστ τη βδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την πληρωμή των τεστ για τα παιδιά τους θα είναι δυσβάσταχτη, αφού πέρα από τα υπόλοιπα έξοδα, θα έρθει να προστεθεί ένα ακόμα. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν σε αυτό, θα απαγορεύεται η παρακολούθηση των μαθημάτων!
  • Για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της επικράτειας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς νησιά για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών. Αυτό πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κόστος 10 ευρώ. Για τους ανήλικους ταξιδιώτες 5-12 ετών προβλέπεται self test.
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και ούτω καθεξής, λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κ.λπ., λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, λειτουργία για εμβολιασμένους νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
  • Στα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια, λειτουργία για εμβολιασμένους/νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνάθροιση, θα πρέπει να υπάρχει σήμανση και υπενθύμιση για χρήση μάσκας.

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα, ανακοινώθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στις συγκεκριμένες ομάδες, θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις που ήδη προβλέπονται στο άρθρο 206 του νόμου 4820/2021.

Τα άλλα κόμματα

Για «αποτυχία» κατηγόρησαν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Ο Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Ελληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του», υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «η κυβέρνηση ομολόγησε σήμερα ότι απέτυχε» στους στόχους του εμβολιασμού και στη δημιουργία τείχους ανοσίας. Το ΜέΡΑ25, τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θα αφήσει καμία κρίση που να μην τη μετατρέψει σε ευκαιρία περαιτέρω θησαυρισμού των εκλεκτών της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ