Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η μάχη τώρα ξεκινάει

Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών

«Είναι καθήκον όλων μας να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο. Να δείξουμε ότι δεν είναι ο καθένας μόνος του αλλά είμαστε ενωμένοι, μία γροθιά», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Ζησίμου, κτηνοτρόφος από τη Λίμνη. Και προσθέτει: «Το συλλαλητήριο του Σαββάτου είναι η αρχή του αγώνα και είναι σημαντικό να υπάρχει μαζική παρουσία όλου του λαού της περιοχής. Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, που έχει ευθύνη για την καταστροφή που έγινε, όπως ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να αποτελέσει παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του αγώνα.

Για πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω τόσο ξεκρέμαστος. Δεν ξέρω πώς θα αναπληρώσουμε τα ζώα που χάθηκαν, πώς θα στήσουμε από την αρχή τις εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. Ολοι οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι ρετσινάδες της περιοχής δουλεύουμε για ένα μεροκάματο και δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε το κόστος για να στήσουμε ξανά τη ζωή μας από την αρχή.

Ο πρωτογενής τομέας στη βόρεια Εύβοια κρέμεται από μία κλωστή. Ξέρουμε καλά πως αν δεν αγωνιστούμε κανείς δεν πρόκειται να νοιαστεί για μας. Το ζήσαμε με τη φωτιά το 2016, με τις πλημμύρες του 2018. Νιώσαμε στο πετσί μας την κοροϊδία της κυβέρνησης και βλέπουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Στην αρχή μεγάλα λόγια και υποσχέσεις και στο τέλος λίγα ψίχουλα και αυτά όχι σε όλους, καθώς συνήθως κάτι βρίσκεται για να μας πετάξουν εκτός αποζημιώσεων ή να μας δώσουν λιγότερα από αυτά που δικαιούμαστε».

* * *

«Μόνο μέσα από την οργάνωση και τη διεκδίκηση θα μπορέσουμε να πετύχουμε πράγματα για μας. Οργάνωση όχι μόνο για το τώρα αλλά και για το μέλλον», σημειώνει ο Αντώνης, μελισσοκόμος από το χωριό Ρετσινόλακκο, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε στη σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης της Στροφυλιάς.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σημείωσε: «Θα μας πετάξουν το "μαρούλι" για ένα χρόνο και μετά τι; Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε ξανά τον τόπο μας. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ». Τονίζει επίσης ότι οι κάτοικοι που μόνοι τους πάλεψαν με τις φλόγες «έζησαν και είδαν τρελά πράγματα εκείνες τις μέρες» και επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γι' αυτό που έγινε».

* * *

«Ολοι στον αγώνα», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από τον «Ριζοσπάστη» η Αναστασία Γερογιάννη από το χωριό Σκεπαστή και τονίζει: «Η πλειοψηφία των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας δίνει καθημερινά αγώνα για να μπορέσει να επιβιώσει. Εγώ είχα λίγες ρίζες ελιές που κάηκαν. Ταυτόχρονα δουλεύω μεροκάματο για να μπορέσω να ζήσω. Πλέον δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Το μόνο που μας μένει είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η παρουσία μας στο συλλαλητήριο αλλά και σε κάθε κινητοποίηση που θα γίνει από δω και πέρα είναι απαραίτητη». Σημειώνει επίσης ότι «ο λαός της περιοχής δεν θα πρέπει να επιτρέψει να μπουν εργολάβοι και ιδιωτικά συμφέροντα στα δάση από τα οποία ζούμε».

* * *

«Θα πρέπει να παλέψουμε. Να πιέσουμε για μέτρα που θα επιτρέψουν να επιβιώσει ο κόσμος και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει εδώ στα χωριά του. Οι κάτοικοι εδώ επιβιώνουν κάνοντας ταυτόχρονα δύο και τρεις δουλειές. Λίγο από το ρετσίνι, λίγο από την καλλιέργεια της γης, λίγο από την κτηνοτροφία, τα φέρνει βόλτα. Τώρα που καταστράφηκε το δάσος που μας έδινε ζωή, καταστραφήκαμε και εμείς», αναφέρει ο Αριστείδης Λιάσκος, κτηνοτρόφος από τη Στροφυλιά. Και προσθέτει: «Οπως σώσαμε τα χωριά και τα σπίτια μόνοι μας, έτσι θα πρέπει να πάρουμε και την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Να δυναμώσουν οι Επιτροπές Αγώνα στα χωριά. Να κατέβουμε όλοι μαζικά στο συλλαλητήριο. Να μη δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και τον δήμο».

* * *

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η τουριστική σεζόν για μας τελείωσε πρόωρα και εκεί που περιμέναμε να έρθει κόσμος. Φοβόμαστε ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για χρόνια», αναφέρει η Βαλεντίνα Αγιαννιώτη, που διατηρεί μια μικρή επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό Ψαροπούλι. Τονίζει επίσης ότι ο κόσμος έχει μεγάλη ανησυχία τόσο για το πώς θα μπορέσει να επιβιώσει αλλά και για το πώς θα προφυλαχθεί από νέες καταστροφές όπως το ενδεχόμενο πλημμύρας. «Το χωριό, όπως και άλλα χωριά της Εύβοιας, πλημμύρισε πριν από 2 χρόνια. Ανησυχούμε. Θα πρέπει να γίνει αγώνας για τη στήριξη των πληγέντων και όλων των κατοίκων, καθώς τις συνέπειες της πυρκαγιάς τις πληρώνουν όλοι, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Και βέβαια θα πρέπει να αγωνιστούμε για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ