Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συμφωνία για παροχή ιρανικών καυσίμων ανακοίνωσε η «Χεζμπολάχ»

Συμφωνία για παροχή καυσίμων από το Ιράν εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και ενώ εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων τους ανακοίνωσε ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως ξεκινά από το Ιράν «το πρώτο από πολλά τάνκερ» με καύσιμα, με τελική κατεύθυνση τον Λίβανο, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της χώρας.

«Λέω στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς πως τη στιγμή που θα πλεύσει, εντός ωρών, στη θάλασσα το τάνκερ και θα κινηθεί, θα θεωρηθεί λιβανέζικο έδαφος», τόνισε ο Νασράλα, καταγγέλλοντας τη Δύση πως πραγματοποιεί «ακήρυχτη πολιορκία» σε βάρος του Λιβάνου, με αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Η προειδοποίηση του Νασράλα αναφέρεται στις ισραηλινές επιθέσεις που πραγματοποιούνται κυρίως την τελευταία διετία σε ιρανικά τάνκερ που μεταφέρουν καύσιμα στη Συρία, υπό το πρόσχημα των αμερικανικών κυρώσεων που απαγορεύουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αμερικανική πρεσβεία δεν είναι διπλωματική αποστολή, αλλά μία πρεσβεία που συνωμοτεί κατά του λιβανέζικου λαού. Διεξάγει πόλεμο μέσω οικονομίας και με τη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης κατά του Λιβάνου».

Ανέφερε πως θα ακολουθήσει και άλλη ιρανική βοήθεια, επισημαίνοντας πως η «Χεζμπολάχ» δεν σκοπεύει να αψηφίσει «κανέναν» με το να κανονίσει τη μεταφορά καυσίμων από το Ιράν. «Αυτό το πλοίο και άλλα θα φτάσουν με ασφάλεια, δεν θέλουμε σύγκρουση με κανέναν. Το μόνο που κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον λαό μας».

Aναφερόμενος δε στις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μίλησε για «ήττα των ΗΠΑ», προσθέτοντας πως «προσελκύει το βλέμμα στην αμερικανική κατοχή σε Ιράκ και Συρία».

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Νασράλα ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ανακοίνωσε πως επικοινώνησε μαζί του η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό, Ντόροθι Σι, υποσχόμενη βοήθεια με την αποστολή αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω Ιορδανίας και Συρίας.

«Ανησυχίες» της Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Στο μεταξύ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, λίγες βδομάδες πριν την επανέναρξη της έμμεσης διαπραγμάτευσης Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζουν «σοβαρή ανησυχία» σε σχέση με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που φέρει το Ιράν να έχει επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση δραστηριότητες που παραβιάζουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Κάλεσαν δε το Ιράν «να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στη Βιένη το συντομότερο δυνατό με σκοπό αυτές να οδηγηθούν σε ένα γρήγορο, πετυχημένο αποτέλεσμα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μιλώντας για τη συνάντηση που θα έχουν στις 26/8 στις ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε πως στις συνομιλίες θα κυριαρχήσουν το θέμα του Ιράν και τρόποι προσέγγισης ώστε να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμείωτες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου(2024-02-14 00:00:00.0)
Ρίχνουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή(2024-01-05 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ(2023-01-17 00:00:00.0)
Στις 29 Νοέμβρη ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη(2021-11-04 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού(2021-09-04 00:00:00.0)
Το Ιράν απαντά με προειδοποιήσεις στις απειλές του Ισραήλ(2021-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ