Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής - οικονομικής συνεργασίας

«Είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ», το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

Διμερή συμφωνία στρατιωτικής - οικονομικής συνεργασίας 5ετούς διάρκειας υπέγραψαν την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ με την ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Μεταξύ άλλων, αυτή προβλέπει ότι τουρκικά κονδύλια θα διατίθενται σε ετήσια βάση για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της βαλκανικής χώρας. Η Σεκερίνσκα δήλωσε ότι «η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνο στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους», ενώ ο Ακάρ είπε ότι περιμένει την ταχεία εφαρμογή της.

Ερωτηθείς χτες να σχολιάσει τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στο πλαίσιο της οποίας θυμίζουμε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος και την εκπαίδευση στα ΝΑΤΟικά «πρότυπα», προσθέτοντας πως «η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα, σχολίασε ότι «αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ αφελείς ή απλοϊκές οι απόψεις εκείνες που υποστήριζαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε τον φράχτη εισόδου της Τουρκίας, με οποιονδήποτε τρόπο, σε συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα», σχολιάζοντας ένα από τα προσχήματα τα οποία αξιοποιήθηκαν κατά κόρον από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν υπέγραφε τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ευκαιρία να δώσει τα ΝΑΤΟικά διαπιστευτήριά του και να «βγει παραπονούμενος» για την κωλυσιεργία στην προώθηση των στόχων της αστικής τάξης βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του, Γ. Κατρούγκαλο, να σπεύδει να σχολιάσει πως «αντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα περιμένουν δύο χρόνια την ψήφισή τους στη Βουλή. Για νέες ούτε λόγος», αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση της επικύρωσης από τη Βουλή των μνημονίων που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...στο ναρκοπέδιο(2022-10-04 00:00:00.0)
Στη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών(2021-08-31 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικός χωροφύλακας πάνω από τη Β. Μακεδονία(2019-05-22 00:00:00.0)
Στο τραπέζι οι «πιεστικές προκλήσεις ασφάλειας» και η ένταση των ανταγωνισμών(2019-02-13 00:00:00.0)
«Προτεραιότητα η έγκριση της συμφωνίας», λέει η κυβέρνηση...(2018-10-04 00:00:00.0)
«Κλειδώνει» την ένταξη σε ΝΑΤΟ(2018-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ