Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Κατηγορούν τη Δύση για «χάος» και «άλλη μια κρίση»

Μετά τις προχτεσινές κατηγορίες του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για το «τρομακτικό χάος» στο Αφγανιστάν, χτες ήταν η σειρά της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, να δηλώσει ότι «βλέπουμε ξανά ότι η κοινότητα της Δύσης, που διαφυλάσσει δικές της αξίες, ακόμα μια φορά κληροδοτεί στον κόσμο και τις μελλοντικές γενιές άλλη μια κρίση».

Αναδεικνύοντας εξάλλου τον ενεργό ρόλο της Μόσχας στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πρόσθεσε ότι «πριν από το Αφγανιστάν, ήταν η Λιβύη και το Ιράκ και η Συρία, που ξεπέρασαν την "καταιγίδα" χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες της Ρωσίας...».

Ο δε πρέσβης της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, Ντμίτρι Ζιρνόφ, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν «πέρασαν το πρώτο τεστ», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά από τον Μάη του 2020 «δεν έπεσαν πυροβολισμοί για τρεις συνεχόμενες μέρες» στην Καμπούλ, ενώ «όταν ήταν στη χώρα ο Πρόεδρος Γάνι καταγράφονταν 3 - 4 εκρήξεις τη μέρα, περιλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων (...) Αλλά ήρθαν οι Ταλιμπάν και υπήρξε ησυχία από την πρώτη νύχτα». Πρόσθεσε ότι «αν εγγυηθούν την τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη θα περάσουν και το δεύτερο τεστ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επανέλαβε τις προσδοκίες του Πεκίνου ότι «οι Ταλιμπάν θα ενταχθούν στη σκληρή μάχη κατά της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν» (αυτονομιστική οργάνωση που δρα και στην Κίνα) και δεν θα επιτρέψουν «να χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος για να απειληθούν γειτονικές χώρες». Επανέλαβε ακόμα ότι «η Κίνα θα συνεχίσει, μαζί με άλλες χώρες, να στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, που, σύμφωνα με τη Μόσχα, εξέφρασαν «αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7

Σε ό,τι αφορά το ευρωατλαντικό μπλοκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν προχτές σε τηλεφωνική επαφή να συμμετάσχουν την επόμενη βδομάδα σε έκτακτη (ψηφιακή) Σύνοδο του G7,«προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων».

Επίσης, αύριο Παρασκευή, θα συνεδριάσουν εκτάκτως και οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, όχημα διαφόρων παρεμβάσεων θα αποτελέσουν και τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστών για την κατάσταση των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Ετσι χτες, ΗΠΑ, ΕΕ και διάφοροι σύμμαχοί τους εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους «βαθιά ανησυχία», καλώντας «όσους έχουν θέση εξουσίας στη χώρα να εγγυηθούν την προστασία τους». Καταλήγουν δε ότι «θα παρακολουθούμε στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια»... διαφημίζοντας την 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση που διατήρησε τη μεγάλη πλειοψηφία όλου του αφγανικού λαού σε συνθήκες εξαθλίωσης.

«Ανησυχίες» για τις «μελλοντικές κινήσεις»

Τέλος, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» της οικοδόμησης συμμαχιών για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ παρατήρησε ότι «διακυβεύεται η φήμη του έθνους μας και όλη η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια γι' αυτό το θέμα (...) Το πώς οι ΗΠΑ θα χειριστούν την απομάκρυνση (δυνάμεων και συνεργατών μας) θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητά μας να οικοδομήσουμε συμμαχίες και να εργαστούμε με εταίρους για την επόμενη μέρα».

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να προβληματιστούμε σχετικά με την εμπειρία αυτή», αλλά και ότι «ακόμη πιο σημαντικό από τους απολογισμούς και το παρελθόν είναι να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές κινήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ