Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών γιατρών

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών γιατρών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η διαμάχη ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς και στην κυβέρνηση είναι αποπροσανατολιστική. Δεν είναι προς το συμφέρον της υγείας του λαού και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και τη βαθιά αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αφήνει στο απυρόβλητο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που επεκτείνονται στο χώρο της Υγείας.

Η κυβέρνηση ζητάει από τους πανεπιστημιακούς να διαλέξουν, αν θα απασχοληθούν στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Συγκαλύπτει έτσι το γεγονός, ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν, είτε εκείνοι μείνουν, είτε φύγουν από τον δημόσιο τομέα Υγείας.

Οι πανεπιστημιακοί, από την πλευρά τους, ζητούν να συνεχίσουν να το έχουν "δίπορτο", και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως η κυβέρνηση τούς επέτρεπε μέχρι σήμερα. Γι' αυτό ζητούν πλήρη, αλλά όχι αποκλειστική, απασχόληση σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, για να μπορούν να έχουν σ' αυτά ή στα ιατρεία τους την ιδιωτική "πελατεία".

Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι φοιτητές της Ιατρικής, δεν έχουν να ωφεληθούν στο ελάχιστο από τη διαμάχη κυβέρνησης- πανεπιστημιακών γιατρών. Το αντίθετο μάλιστα. Στα πλαίσια των ανατροπών του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, που και οι δύο στηρίζουν, τα λαϊκά στρώματα χάνουν ακόμη και αυτές τις στοιχειώδεις κρατικές παροχές Υγείας που είχαν κατακτήσει μέσα από αγώνες. Οι εργαζόμενοι ήδη πλήρωναν μέχρι τώρα πολλά μέσω των εισφορών τους, της φορολογίας, αλλά και άμεσα, για να έχουν υπηρεσίες Υγείας. Τώρα οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν περισσότερα για να επισκεφθούν το γιατρό ή το νοσοκομείο. Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει μόνο την ταμπέλα του δημόσιου, το οποίο, ωστόσο, θα λειτουργεί με χρήματα των εργαζομένων. Ενα δημόσιο σύστημα που θα λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση και θα προσφέρει χαμηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα για τους πολλούς. Και η κυβέρνηση και οι πανεπιστημιακοί γιατροί αδιαφορούν για το αν μπορούν και αν πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι για ένα δικαίωμά τους, όπως είναι η πρόληψη των ασθενειών και η αποκατάσταση της υγείας τους. Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που έχει στους ασθενείς και στους φοιτητές της Ιατρικής η μορφή του αγώνα τους. Ενας αγώνας που δεν μπορεί να βρει συμπαραστάτες τα λαϊκά στρώματα, γιατί συγκρούεται με τα λαϊκά συμφέροντα, όπως με την ύπαρξη ενός και μόνου συστήματος Υγείας κρατικού, χωρίς τη δράση του ιδιωτικού τομέα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναίκες, τη νεολαία, να παλέψουν για τη δημιουργία ενός δημόσιου πραγματικά δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και τους εργοδότες, χωρίς καμιά εισφορά ή άλλη συμμετοχή, άμεση ή έμμεση, των εργαζομένων.

Ενα λαϊκό σύστημα Υγείας που να καλύπτει τον άνθρωπο από τη γέννησή του και για όλη τη ζωή, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, καταγωγής, θρησκείας. Σύστημα Υγείας που η πρόληψη των ασθενειών, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων είναι πρωταρχικό και κυρίαρχο μέλημα.

Ενα ολοκληρωμένο σύστημα που θα στηρίζεται:

Στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης με οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας και θα αγκαλιάζει όλο τον πληθυσμό.

Στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή τα νοσοκομεία γενικά και εξειδικευμένα, που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη αντιμετώπισης σε αυτό το επίπεδο και όχι όπως λειτουργούν σήμερα, που καλύπτουν τα κενά της λειψής ή και ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ολοι οι γιατροί, οι υγειονομικοί και οι πανεπιστημιακοί, ενταγμένοι σε αυτό το σύστημα Υγείας, πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μέσα στο οποίο θα αναπτύσσεται η βασική εκπαίδευση και η έρευνα. Να είναι ικανοποιητικά αμειβόμενοι και συνταξιοδοτούμενοι, σύμφωνα με το κλινικό, αλλά και το εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν και τις ανάγκες που πηγάζουν από αυτό, όπως η συνεχής ανανέωση των γνώσεων, το προχώρημα της έρευνας κλπ. Να εργάζονται σε κανονικό ωράριο για να έχουν ελεύθερο χρόνο, να τους παρέχονται όλα τα αναγκαία οικονομικά και υλικοτεχνικά μέσα, το προσωπικό και οι κατάλληλες συνθήκες δουλιάς, ώστε να έχουν απόδοση στο δύσκολο έργο τους.

Μέσα σε τέτοιες ευθύνες μπορούν να εξελιχθούν ως επιστήμονες, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές, και τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης να μπαίνουν στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων. Η διοίκηση για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος Υγείας και των μονάδων του, να γίνεται με την αρμονική συνύπαρξη των αρμόδιων κρατικών, επιστημονικών, αλλά και λαϊκών και εργατικών φορέων, αφού στόχος όλων είναι η υπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, η προστασία και η προαγωγή της υγείας του λαού».

ΑΘΗΝΑ 01/02/2002

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ