Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ξεπλένουν» τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

«

Η αποτυχία της Δύσης». Αυτός είναι ο τίτλος που «κολλάνε» από χτες τα αστικά κόμματα και επιτελεία πάνω από τις «περισπούδαστες» αναλύσεις τους για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η αναδιάταξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα και τη Ρωσία, έβγαλε ενισχυμένους τους Ταλιμπάν.

Οχι, δεν τους έπιασε καμιά «κρίση συνείδησης» για τα δολοφονικά τους σχέδια, στη δίνη των οποίων σπαράσσεται και το Αφγανιστάν. Αντίθετα, πραγματικός τους στόχος είναι να «ξεπλύνουν» την ιμπεριαλιστική επέμβαση και το έγκλημα που για 20 ολόκληρα χρόνια συντελείται στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Επ' ουδενί δεν αμφισβητείται η ιμπεριαλιστική εισβολή, που έσπειρε χάος και θάνατο προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Αντίθετα, με τον μανδύα της «αυτοκριτικής» για «λάθη και παραλείψεις» τις δύο αυτές δεκαετίες, υπερασπίζονται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - αυτές που έγιναν κι αυτές που σχεδιάζουν στο μέλλον - ως «προϋπόθεση» και «εγγύηση» τάχα για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα», που πληρώνουν οι λαοί.

Επιχειρούν παράλληλα να «ξασπρίσουν» τα προσχήματα με τα οποία εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, την ώρα που «βοά ο τόπος» για μυστικές συμφωνίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν και την αποκάλυψη πλήθους στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η «τρομοκρατία» και οι τζιχαντιστές δεν είναι παρά ένα ακόμα άλλοθι για τα ιμπεριαλιστικά τους εγκλήματα, που γίνονται για τον έλεγχο των ενεργειακών και άλλων πηγών, των δρόμων μεταφοράς, όπως για το ποιος θα «πιάσει τα πόστα» απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τα ίδια ισχύουν όμως και για όσους ισχυρίζονται τώρα ότι οι ιμπεριαλιστές «πήραν το μάθημά» τους, με τα κοντέρ να σπάνε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι λένε ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν την «αποτυχία... του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ για την περιοχή», ζητώντας από την ΕΕ να αναλάβει πιο δυναμικά «πρωτοβουλίες» με τα ίδια προσχήματα.

Σα να λέμε... ένας άλλος κόσμος ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων είναι εφικτός - πέρα από αυτόν στον οποίο και οι ίδιοι ως κυβέρνηση έδωσαν «γην και ύδωρ» με τις «στρατηγικές συμφωνίες» και τις αβροφροσύνες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ.

Δεν πρόκειται βέβαια για αυταπάτες αλλά για προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για τα οποία τόσο η ΕΕ όσο και η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ έχουν στη φαρέτρα τους κάθε είδους «μοντέλα» παρεμβάσεων σε «ζώνες ενδιαφέροντος» απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Κανένα «μάθημα», λοιπόν, που να έχει σχέση με τα συμφέροντα των λαών δεν πήραν ούτε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ούτε οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, που όλα διαδοχικά έβαλαν πλάτη για τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Αντίθετα, όλοι αυτοί που το 2001 έλεγαν ότι «είμαστε όλοι Αμερικανοί», που πετροβολούσαν το ΚΚΕ - το οποίο από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε και αποκάλυψε τους στόχους της ιμπεριαλιστικής επέμβασης καταγγέλλοντας και όλα τα προσχήματα περί «δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρωτοστατώντας στην πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή - βάζουν τώρα από την πίσω πόρτα τα ίδια «επιχειρήματα», με τους ίδιους σκοπούς.

Ο λαός να μην τους κάνει τη χάρη, να μη στρατευτεί κάτω από τις ξένες σημαίες της αστικής τάξης, των συμφερόντων της. Να δυναμώσει την πάλη απέναντι στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που τον βάζουν σε μεγάλους κινδύνους.


Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ