Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την αποδυνάμωση των Δασικών Υπηρεσιών

Δάση και λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα γιατί οι αστικές κυβερνήσεις θεωρούν τη δασοπροστασία κόστος και κρατάνε τις Δασικές Υπηρεσίες αποδυναμωμένες

Copyright 2021 The Associated

Δάση και λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα γιατί οι αστικές κυβερνήσεις θεωρούν τη δασοπροστασία κόστος και κρατάνε τις Δασικές Υπηρεσίες αποδυναμωμένες
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που, όπως σημειώνει, «στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια, ότι μία οργανωτική αλλαγή από μόνη της θα είναι δήθεν καθοριστική για τις Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να παίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, για την ολοκληρωμένη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων».

Και προσθέτει: «Παράλληλα, με το σύνολο των Δασικών Υπηρεσιών τραγικά υποστελεχωμένο, με πολλά Δασαρχεία να λειτουργούν ακόμη και στο 10% του αναγκαίου προσωπικού, εξαγγέλλεται από τον πρωθυπουργό αντί της ενίσχυσής τους η αποσπασματική δημιουργία μίας ακόμη Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων!

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω κινήσεις μοναδικό στόχο έχουν την επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας τους και τη διάσωσή τους από την κατάρρευση».

Ακόμα αναφέρει: «Ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, με αλλεπάλληλα έγγραφα προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τη Βουλή, έχουμε ενημερώσει διεξοδικά για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Υπηρεσίες αιχμής, όπως οι δασικές, που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν και οι διοικητικές υποθέσεις που χειρίζονται».

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ενδεικτικό της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών είναι ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες επί 19 χρόνια! Ενώ πέρυσι δεν ανανεώθηκαν ούτε οι συμβάσεις των 5.066 εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας, στο πρόγραμμα δασοπροστασίας, που κύριο καθήκον είχαν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό των δασών.

«Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, κωφεύοντας σε όλες τις εκκλήσεις μας, είναι υπόλογες και υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί» σημειώνεται και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Κανείς δεν ξεχνάει, άλλωστε, ότι οι πυρκαγιές ανάβουν στο "έδαφος" της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δάση και συνολικότερα τη γη ως εμπόρευμα, αφήνοντάς τα απροστάτευτα, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και ολοκληρωμένη διαχείριση, απέναντι στα σχέδια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία ενθαρρύνουν οι δασοκτόνοι νόμοι. Η υποχρηματοδότηση, επίσης, δείχνει καθαρά την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής: Για το έτος 2021 εγκρίθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες 1,7 εκατ. ευρώ αντί του αιτούμενου ποσού των 17,7 εκατ. ευρώ. Αν και τα νούμερα είναι αμείλικτα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμη και αυτή την καταστροφή για την εισδοχή ιδιωτών στη διαχείριση των δασών διά των "Αναδόχων Αναδάσωσης", επικαλούμενη δήθεν "την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος", στην πρόσφατη ΠΝΠ. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί, όταν το δημόσιο συμφέρον αφήνεται σε εργολάβους!».

Κλείνοντας τονίζεται: «Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης δεν κρύβονται με την εξαγγελία μέτρων χωρίς κανένα σχεδιασμό. Η προπαγάνδα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή "φταίνε πάντα" για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές εν γένει, αξιοποιείται ως άλλοθι για να κουκουλώνονται οι κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες. Εμείς που βρισκόμαστε κάθε μέρα στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, γνωρίζουμε πολύ καλά την αλήθεια και τους διαμηνύουμε ότι θα μας βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή επέλθει στα δικαιώματα των εργαζομένων και απέναντι σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ