Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Αμεση ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας στην Κρήτη

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων εξαντλεί τα ήδη περιορισμένα όρια σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νησιού

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
«Πίεση ασκείται στις δομές Υγείας της Κρήτης από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), τονίζοντας την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης.

Με βάση τη χτεσινή κατανομή των κρουσμάτων, η Κρήτη συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο», με 470 νέα κρούσματα (222 στο Ηράκλειο, 142 στα Χανιά, 86 στο Ρέθυμνο, 20 στο Λασίθι).

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «πάνω από 180 περιστατικά COVID νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 5.500. Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μονάδες κορονοϊού και οι ΜΕΘ του Ηρακλείου, μεταφέρθηκαν 5 ηλικιωμένοι με Covid-19 από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Νεάπολης την προηγούμενη βδομάδα».

Την ίδια ώρα, παραμένουν κενές «πάνω από 600 οργανικές θέσεις υγειονομικών στο ΠΑΓΝΗ, με συνέπεια εξαντλητικά ωράρια του υπάρχοντος προσωπικού με ελάχιστα ρεπό και πολλές χρωστούμενες άδειες».

Με τις προσλήψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, καλύφθηκε μόνο ένα μέρος των κενών, προσωρινά, στα νοσοκομεία του νησιού, με προσλήψεις επικουρικών και με τις περισσότερες από τις συμβάσεις να λήγουν εντός του επόμενου έτους.

Οπως έγινε και στο τρίτο κύμα, έτσι και τώρα «συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, αφού δεσμεύθηκαν για τη νοσηλεία κρουσμάτων 70 κλίνες του ΠΑΓΝΗ. Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με μετακινήσεις νοσηλευτών και υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας σε διάφορα υποστελεχωμένα τμήματα, σε μια περίοδο που απουσιάζουν εργαζόμενοι με άδειες. "Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid", δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, φανερώνοντας το σχέδιο ακόμη και για μετατροπή του 25% των κλινών του νοσοκομείου σε Covid.

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται και οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πληθυσμού που υπερτριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες (...) Η πληρότητα στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 80% (...)

Οσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα - 7 μήνες μετά την έναρξή του - το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 52% περίπου, εξαιτίας των αργών ρυθμών εμβολιασμού τόσο τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου (λόγω ανεπάρκειας εμβολίων), όσο και τον τελευταίο μήνα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org