Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
Κρύβει πίσω από ποινές τις ευθύνες της για ελλείψεις και καθυστερήσεις στον εμβολιασμό

Υπηρεσιακό έγγραφο προαναγγέλλει νέα συρρίκνωση της λειτουργίας των δομών Υγείας από την αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού

Σε ισχύ βρίσκεται από χτες το μέτρο αναστολής της εργασίας για όσους εργαζόμενους σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Το ίδιο θα ισχύσει από 1η Σεπτέμβρη για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Χτες μπήκαν σε διαθεσιμότητα 10 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Βόλου, πέντε νοσηλευτές και πέντε γενικών καθηκόντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γηροκομείου, δύο - τρεις εργαζόμενοι έχουν επικαλεστεί προβλήματα υγείας και αναμένουν την κρίση ειδικής επιτροπής.

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο, ορίζονται οι λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ωστόσο, η προθεσμία συγκέντρωσης και κατάθεσης των αιτήσεων λήγει αύριο, ενώ το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους βρίσκεται σε ισχύ από χτες!

Στο φόντο αυτό, όπως ανακοινώθηκε αργά χτες βράδυ, οι αναστολές εργασίας θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία των εξαιρέσεων.

Προαναγγέλλουν νέο «lockdown» σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πίσω από τις ποινές τις δικές της ευθύνες για καθυστερήσεις και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετατρέποντας το εμβόλιο από «όπλο» ενάντια στην πανδημία σε «εργαλείο» για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών (μείωση «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, αποθέωση της ατομικής ευθύνης).

Αυτό επιβεβαιώνει και το έγγραφο του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής προς τους διοικητές των νοσοκομείων και υπεύθυνους Κέντρων Υγείας, με τίτλο «Σχέδιο - Αναφορά Νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ για εκτίμηση λειτουργίας και κινδύνων από ενδεχόμενων αναστολή καθηκόντων προσωπικού».

Το έγγραφο αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης ότι οι ποινές που επιβάλλει στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της λειτουργίας των υποστελεχωμένων δομών Υγείας, την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα αυξάνουν και η πανδημία αναζωπυρώνεται.

Συγκεκριμένα, οι διοικητές των νοσοκομείων και οι υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας καλούνται να αποστείλουν «Σχέδιο του φορέα ευθύνης σας» με «τις αναγκαίες προσαρμογές επιχειρησιακού χαρακτήρα στις οποίες θα προβείτε (όπως συγχωνεύσεις κλινικών, περικοπές χειρουργείων κ.ά.), αν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών Υγείας (...) ή αν η ενδεχόμενη αναστολή καθηκόντων προσωπικού από 1-9-2021 εγκυμονεί κινδύνους λειτουργίας των υπηρεσιών σας (...)»!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το έγγραφο προαναγγέλλει το κλείσιμο τμημάτων και υπηρεσιών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας εξαιτίας και των αναστολών εργασίας, ενόψει νέου κύματος της πανδημίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί.

Αντιδράσεις υγειονομικών

«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε διαθεσιμότητα κανένας συνάδελφος. Ο Σύλλογος θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ακυρωθούν στην πράξη οι απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης και διοίκησης. Στο ΕΣΥ των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων δεν περισσεύει κανένας!», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου. «Λέμε ναι στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό. Λέμε όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό», ξεκαθαρίζει, συμμετέχοντας στην αποχή που έχει προκηρυχτεί κατά της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξέπλυμα στους κλινικάρχες, με το βλέμμα στο «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής λειτουργίας(2022-02-04 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε τον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας(2021-08-31 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα για μόνιμο προσωπικό και μέτρα προστασίας(2021-07-29 00:00:00.0)
Ενας ακόμα κρίκος στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης»(2021-07-22 00:00:00.0)
«Εξειδικεύει» την ατομική ευθύνη και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου(2021-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ