Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί τους πυρόπληκτους και βάζει μπρος τα επενδυτικά σχέδια στα καμένα

Ο μίνι ανασχηματισμός και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αποκαλύπτουν ότι από τα σχέδια της επόμενης μέρας ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα

Eurokinissi

Σε ανασχηματισμό μικρής κλίμακας προχώρησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια, από τη μια, να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές και, από την άλλη, να ρίξει στάχτη στα μάτια των πληγέντων ότι θα προχωρήσει η ολική αποκατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα:

- Ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος - Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

- Ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.

- Ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Οικονόμου, αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη.

- Ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Στύλιος, αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Ιωάννη Οικονόμου.

- Ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γεωργίου Στύλιου.

Ευκαιρία τα καμένα για μπίζνες...

Ο πρωθυπουργός, με τον ανασχηματισμό αλλά και με τις προαναγγελθείσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα γίνουν στο μέλλον, επιχειρεί να προχωρήσει, με γρήγορους ρυθμούς και με αφορμή τις πυρκαγιές, τους σχεδιασμούς για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» με επενδύσεις στις καμένες περιοχές και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, προαναγγέλλοντας ακριβώς αυτό, είπε: «Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση (σ.σ. "πράσινη μετάβαση") θα είναι ευεργετική γι' αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να "μιλήσουμε" με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Θα είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα, αυτή και άλλες καταστροφές».

Στην πραγματικότητα, προετοιμάζει το έδαφος για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του «green deal», ως μονόδρομος για να βρουν τα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων πιο κερδοφόρες διεξόδους, αλλά και για να διασφαλιστεί το «προβάδισμα» της ΕΕ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Γι' αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ανέφερε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και το καλό είναι ότι πλέον έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποστηρίξουμε τις σχετικές πολιτικές».

Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ποιοι ωφελούνται;

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης», «ο άξονας 1.4 προωθεί την πράσινη μετάβαση, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με στόχο την (...) προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μέσω (...) της προστασίας της βιοποικιλότητας και της προσαρμογής και της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος». Επισημαίνεται μάλιστα ότι «οι δράσεις των παραπάνω αξόνων ενισχύονται από τις εφάπαξ εκπτώσεις φόρου για επιχειρηματικές επενδύσεις που ενισχύουν την καθαρή Ενέργεια και τη βιώσιμη παραγωγή...», με επιπλέον φοροαπαλλαγές δηλαδή, που θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες, με τους «ίδιους πόρους» και τα «πράσινα» χαράτσια.

Αποκαλυπτική είναι και η αναφορά στον «Κανονισμό Ταξινόμησης» της ΕΕ, με τον οποίο είναι «συμβατό» το κυβερνητικό σχέδιο (τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλη του 2020). Ο Κανονισμός αυτός καθιερώνει μια λίστα «περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων», ώστε - όπως χαρακτηριστικά λέγεται - «να συμβάλει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού green deal», «παρέχοντας στις εταιρείες, στους επενδυτές και τους πολιτικούς, ορισμούς για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες, δημιουργώντας έτσι ασφάλεια για τους επενδυτές (...) περιορίζοντας τον κατακερματισμό της αγοράς και βοηθώντας να κατευθυνθούν οι επενδύσεις εκεί που χρειάζονται περισσότερο».

Συνεχίζει να προκαλείΚατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του συνέχισε να προκαλεί τον λαό, επικαλούμενος το 112, λέγοντας ότι «λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους». Οταν στην πραγματικότητα το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «τρέξτε να σωθείτε» και την ίδια στιγμή αποκαλυπτόταν η απόλυτη γύμνια και απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης. Οι χτεσινές φωτιές σε Βίλια και Κερατέα αποκαλύπτουν ακριβώς αυτό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ