Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους δεν διασφαλίζουν την επιβίωση του λαού στη βόρεια Εύβοια

Ανακοίνωση για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και την «επόμενη μέρα» των καταστροφικών πυρκαγιών

Copyright 2021 The Associated

Τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν την τραγικότατη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Εύβοια. Αφήνουν τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, χωρίς εξασφαλισμένο εισόδημα και δουλειά για τα επόμενα χρόνια, προσθέτουν νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζουν και να στηρίζουν ουσιαστικά τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Αυτό που επείγει είναι:

-- 100% αποζημίωση για όλους. Πλήρης, καθολική δωρεάν, άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, χωρίς πλαφόν - όρια, από το πρώτο ζώο, ρίζα κ.λπ.

-- Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένα - εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα με την άμεση συμμετοχή των ρετσινάδων, δασεργατών σε συνδυασμό με τη διαχείριση του δάσους που θα δημιουργηθεί. Παίρνοντας υπόψη το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την έκταση της καταστροφής, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις υποδομής για τα χωριά, τις επιχειρήσεις, τα βοσκοτόπια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που είναι ήδη πλήρως υποβαθμισμένα.

-- Οργανωμένο - επιστημονικό σχέδιο αναδάσωσης όλων των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Αντί γι' αυτά η κυβέρνηση

  • Ανακοίνωσε στεγαστική συνδρομή που όχι μόνο δεν καλύπτει την παραπάνω ανάγκη αλλά κατά 20% οδηγεί τους πυρόπληκτους στην ομηρία των τραπεζών.
  • Αφήνει «στον αέρα» την επιβίωση των ρετσινάδων, αγροτών, κτηνοτρόφων. Οι επιδοτήσεις που δίνει δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την πλήρη αποκατάσταση σε μέσα, εργαλεία, τροφές, ζώα κ.λπ. που έχουν καταστραφεί ή που χρειάζονται ειδικά μέτρα στήριξης για να διατηρηθούν στον τόπο τους. Πόσο μάλλον δεν απαντούν στο από πού θα ζήσουν οι ρετσινάδες τα επόμενα χρόνια αφού καταστράφηκαν τα δάση από τα οποία ζουν. Από πού θα εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι; Πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά σε ελαιοκαλλιέργειες με 2 - 10 ευρώ το δέντρο;
  • Εμπαίζει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους που αντί για διαγραφή χρεών, προβλέπει ολιγόμηνη αναστολή. Πότε και πώς θα εξασφαλίσουν εισόδημα και θα καταφέρουν να αποπληρώσουν παλιά και νέα χρωστούμενα;
  • Απλά αναφέρει ότι θα κάνει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, δεν κάνει κουβέντα για προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Μοιράζει σε ιδιώτες «αναδόχους» την αναδάσωση των δασικών εκτάσεων ανοίγοντας τον δρόμο να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές. Ταυτόχρονα μεταφέρει τη Δασική Υπηρεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδέοντας ακόμα περισσότερο τα δάση με τις επιζήμιες «πράσινες» επενδύσεις στον χώρο της Ενέργειας.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας απέδειξε με τη μαχητική, ηρωική του στάση μέσα στην πύρινη λαίλαπα πως μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Δεν χάθηκε καμία ζωή επειδή το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία. Ο,τι σώθηκε σώθηκε από τη μάχη που έδωσαν σώμα με σώμα με τη φωτιά κάτοικοι, πυροσβέστες, εθελοντές. Για μια ακόμα φορά φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού όταν έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου.

Ο θυμός, η αγανάκτηση, η οργή αλλά και η πρωτοβουλία και άμεση δράση του λαού της βόρειας Εύβοιας τώρα να γίνουν λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση, δράση, αλληλεγγύη για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος, για να θωρακιστεί ο λαός της Εύβοιας από νέες φυσικές καταστροφές.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι και να κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας που αφήνει τα δάση απροστάτευτα, το Πυροσβεστικό Σώμα υποστελεχωμένο με απαρχαιωμένες υποδομές, τους κατοίκους πλήρως εκτεθειμένους σε κάθε φυσικό φαινόμενο και καταστροφή. Το σχέδιό τους για την «επόμενη μέρα» με «σημαία» το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στον βωμό των κερδών των «φαιοπράσινων» επενδυτών.

Υπάρχει πολύτιμη πείρα. Η όποια αποκατάσταση ζημιών που έχει γίνει σε άλλες περιοχές ήταν αποτέλεσμα λαϊκής, οργανωμένης πίεσης και διεκδίκησης. Τα ανεπαρκέστατα μέτρα μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών, που κάθε φορά παίρνουν οι κυβερνήσεις, κολλάνε σε μακροχρόνιες διαδικασίες, ενώ μεγάλος μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνονται καν.

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας γνωρίζει για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές στη Λίμνη και τη φονική πλημμύρα στο Μαντούδι, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι αποζημιώσεις για τα σπίτια, τις υποδομές προϋπόθεταν οι ίδιοι οι πληγέντες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις μελέτες, να προσκομίζουν τιμολόγια για την υποδομή που έχασαν, να μετράνε και να ψάχνουν οι ίδιοι τα καμένα και πνιγμένα ζώα που χάθηκαν. Να εξαιρούνται τα αδήλωτα ζώα, σπίτια, στάβλοι κ.λπ., να τίθενται περιορισμοί για τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις που εξαιρούν τους μικροϊδιοκτήτες.

Καμία επανάπαυση πως η «ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι διάφοροι «σωτήρες» το μόνο που κάνουν είναι να κατευνάζουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών δυνάμεων.

Σε κάθε χωριό, πόλη οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Οργανώνοντας επιτροπές αγώνα, αλληλεγγύης, διεκδίκησης, διαμορφώνοντας όρους πίεσης σε κυβέρνηση - Περιφέρεια - δήμους για 100% αποζημιώσεις, άμεσα μέτρα στέγασης - διατροφής - υγιεινής διαβίωσης για όλους τους πυρόπληκτους, άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Να αξιοποιηθεί η πολύτιμη πείρα των ρετσινάδων, άλλων επαγγελματιών και εργαζομένων της περιοχής που γνωρίζουν το δάσος, συμβάλλοντας με σταθερό εισόδημα στην αποκατάστασή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ