Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Τα «μέτρα» - κοροϊδία δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες

Eurokinissi

Μέτρα που συνιστούν έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό σε βάρος των ανθρώπων που καταστράφηκαν από τις φωτιές ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το γνωστό πακέτο μέτρων που ανακοινώνεται μετά από κάθε καταστροφή και το οποίο όχι μόνο δεν απαντά στο πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, αλλά δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε: «Αμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής». Τα συγκεκριμένα ποσά για ανθρώπους και οικογένειες που έχουν χάσει το σπίτι τους είναι το ελάχιστο, που αφορά μόλις και μετά βίας βασικές ανάγκες διατροφής για τις πρώτες μέρες. Οσο για την οικοσκευή, το ποσό αυτό δίνεται αφού προσκομιστούν μια σειρά έγγραφα που είναι αμφίβολο αν υπάρχουν, αφού μπορεί να καταστράφηκαν μαζί με το σπίτι.

Ως «πρώτη άμεση χορήγηση», 180.000 ευρώ θα διοχετευτούν στους πληγέντες στους δήμους Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, ποσό που με τιμές αγοράς είναι ζήτημα αν φτάνει για μία ή δύο κατοικίες.

Ως μεγάλη παραχώρηση προβάλλουν επίσης την «απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ», λες και θα μπορούσαν να ζητήσουν φόρο για τα αποκαΐδια. Και αν πάρουμε ως παράδειγμα αντίστοιχες εξαγγελίες, τότε ακόμα κι αυτή η ρύθμιση ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή έναν χρόνο. Μετά τους ζητάνε κανονικά την καταβολή του φόρου, λες και έχουν σπίτι.

Με το ίδιο θράσος, παρουσιάζουν ως στήριξη την «αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή την «αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων». Η εμπειρία από το Μάτι είναι χαρακτηριστική. Μόλις πέρασε η περίοδος χάριτος, μετά από έναν χρόνο, σε ανθρώπους που δεν είχαν σπίτι να μείνουν έκαναν κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Εξήγγειλαν δε «άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων», χωρίς και εδώ καμία διευκρίνιση για το ύψος του ποσού. Εταξαν επίσης «άμεση αποζημίωση, μέσω του ΕΛΓΑ, των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά». Η πείρα που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια μετά από αντίστοιχες καταστροφές δείχνει ότι οι αυτοψίες αργούν απελπιστικά, οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ποτέ το μέγεθος της πραγματικής καταστροφής και στο μεταξύ τα χρέη των παραγωγών «τρέχουν», με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία είσπραξης της αποζημίωσης.

Τέλος, έκαναν και τη βαρύγδουπη εξαγγελία ότι «όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες», με «άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης». Χωρίς καμία διευκρίνιση άλλωστε για τα ποσά που θα δεσμεύσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς τα προβλήματα ήταν γνωστά και πριν από τις τελευταίες πυρκαγιές, εξήγγειλαν «άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή». Αν όμως κάποιος δει πόσα αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει σε Εύβοια, Ανατολική Αττική και Στερεά Ελλάδα μετά από πλημμύρες, δηλαδή κανένα ουσιαστικό έργο που να προστατεύει, θα καταλάβει το μέγεθος της κοροϊδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκαια αιτήματα(2023-10-21 00:00:00.0)
Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους(2021-08-13 00:00:00.0)
Η «μαγική εικόνα» της κυβέρνησης δεν ξεγελάει κανέναν(2020-08-29 00:00:00.0)
Κατεπείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν για τις πλημμύρες στην Εύβοια(2020-08-12 00:00:00.0)
Μέτρα που δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πληγέντων(2020-08-12 00:00:00.0)
Κι άλλες καταστροφές καλλιεργειών(2004-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ