Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ
Καίγεται για άλλη μια φορά λόγω εγκατάλειψης και απουσίας πρόληψης

Εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα η βόρεια Εύβοια καίγεται. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου, μέχρι και αργά χτες το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτη. Δεκάδες σπίτια και εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες. Οικισμοί και χωριά στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας εκκενώθηκαν. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης μετατράπηκαν σε στάχτη. Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους, που απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Για μία ακόμα φορά ο λαός της βόρειας Εύβοιας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πύρινο εφιάλτη, την εγκατάλειψη και την έλλειψη πρόληψης. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε διάφορα μέτωπα, καίγοντας ό,τι έβρισκε στο διάβα της, και σταματούσε μόνο όταν έφτανε στη θάλασσα. Ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ανεπάρκεια σε εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές, ενώ η τακτική της εκκένωσης οικισμών και χωριών ήταν η μόνη «πρόληψη».

Μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της φωτιάς

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης όσο και κάτοικοι της περιοχής, τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση εναέριων πυροσβεστικών μέσων, ενώ και τη χτεσινή μέρα ο αριθμός των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες ήταν αναντίστοιχος των αναγκών, καθώς σε καμία φάση της κατάσβεσης δεν ξεπέρασαν τα τέσσερα τον αριθμό. Χτες το βράδυ το βόρειο μέτωπο της φωτιάς στη γραμμή Ξηρού Ορους - Καβαλάρη - Δρυμώνα - Οσίου Δαυίδ - Ροβιών έκαιγε ανεξέλεγκτα για περισσότερο από μία ώρα, χωρίς κανένα όχημα της Πυροσβεστικής και με μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρεί.

Η περιοχή της Λίμνης στις φλόγες, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της

Eurokinissi

Η περιοχή της Λίμνης στις φλόγες, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της
Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις για επιπλέον εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απαιτώντας ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.

Από το μεσημέρι της Τρίτης οι κάτοικοι του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας ζουν εφιαλτικές ώρες. Εγκλωβισμένοι για ώρες σε παραλίες, απηύθυναν έκκληση για βοήθεια. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν εκκενωθεί 12 συνολικά οικισμοί και χωριά: Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Οσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Σε ορισμένα από αυτά, όπως η Σηπιάδα, τα Χρόνια και οι Ροβιές, κάηκαν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στις φλόγες είχαν παραδοθεί σχεδόν 150 σπίτια σε διάφορα σημεία στη Δημοτική Ενότητα Λίμνης, πάνω από 30 χιλιάδες στρέμματα δάσους και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ενώ το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής θα καταγραφεί τις επόμενες μέρες, αφού πρώτα σβήσουν όλα τα μέτωπα που μέχρι χτες το βράδυ συνέχιζαν ανεξέλεγκτα το καταστροφικό τους έργο.

Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων. Αρκετοί ακόμα έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στις παραλίες των Ροβιών και στο λιμάνι της Λίμνης, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια, για να απομακρυνθούν με την παρέμβαση σκαφών του Λιμενικού και ιδιωτών και να μεταφερθούν με επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Αιδηψού. Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Υγείας, 3 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Μαντουδίου με επιφανειακά εγκαύματα, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Είχαν προειδοποιήσει

Οι Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, την ώρα που η φωτιά τις πολιορκεί
Οι Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, την ώρα που η φωτιά τις πολιορκεί
Από τον χειμώνα ακόμα, εξαιτίας των χιλιάδων κατεστραμμένων πεύκων από τη χιονόπτωση, οι ρετσινοπαραγωγοί της βόρειας Εύβοιας είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους να μετατραπεί η περιοχή σε παρανάλωμα του πυρός.

Συγκεκριμένα, από την έντονη χιονόπτωση τα πευκοδάση στην κεντρική Εύβοια είχαν ισοπεδωθεί. Σε συνάντηση που είχαν τότε με κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του σωματείου ρετσινοπαραγωγών είχαν τονίσει την ανάγκη να απομακρυνθούν οι σπασμένοι κορμοί και να διανοιχθούν οι κατεστραμμένοι δασικοί δρόμοι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η κατάσταση αυτή ήρθε να προστεθεί στη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών, καθώς και στις χρόνιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό των πυροσβεστικών κλιμακίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αυξημένες ανάγκες, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στο Δασαρχείο Λίμνης δόθηκαν μόνο 20.000 ευρώ και στο Δασαρχείο Ιστιαίας μόλις 14.000 ευρώ. Ελάχιστα ήταν επίσης τα χρήματα που δόθηκαν στους δήμους για τις ανάγκες της πυροπροστασίας.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ δίπλα στον λαό της περιοχής

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και τον Κώστα Μπασδέκη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βρέθηκε χτες το πρωί στη βόρεια Εύβοια, βλέποντας από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και απαιτώντας την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Στάθης Λιαγκάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Παράλληλα το κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Στερεάς και τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στο δημαρχείο της Λίμνης, όπου για μία ακόμα φορά αναδείχθηκαν τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και η έλλειψη συντονισμού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας ο Γ. Μαρίνος έκανε την εξής δήλωση: «Η κατάσταση με την πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας και των γύρω χωριών είναι τραγική! Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν, τα καμένα σπίτια, αυτήν την ώρα έχει διαμορφωθεί πολύ επικίνδυνη κατάσταση να ανοίξουν άλλες εστίες.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο λαός της περιοχής εκπέμπει σήμα κινδύνου! Αυτήν την ώρα πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα! Χρειάζεται γενικότερη ενίσχυση των δυνάμεων της πυρόσβεσης και ιδιαίτερα στα εναέρια μέσα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Υπάρχουν ευθύνες, και ευθύνες μεγάλες, γιατί ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση για την κατάσβεση της φωτιάς και τα μέσα που διατέθηκαν είναι ανεπαρκέστατα.

Αυτήν την ώρα, το επαναλαμβάνουμε, είναι κρίσιμη η κατάσταση, εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, χρειάζεται μεγάλη στήριξη των δυνάμεων της πυρόσβεσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλήθηκαν σπίτια μέσα στον οικιστικό ιστό(2023-07-27 00:00:00.0)
Διαρκώς στο πλευρό του λαού το ΚΚΕ(2023-07-25 00:00:00.0)
Ξανά στο προσκήνιο η «γύμνια» της αντιπυρικής προστασίας(2022-08-09 00:00:00.0)
Μεγάλη η ανησυχία για νέα πλημμύρα(2021-10-15 00:00:00.0)
Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους με κλαδιά και λάστιχα ποτίσματος(2021-08-10 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα(2000-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ