Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι μια φωτιά σε οικιστικό ιστό και δασικές περιοχές έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα, χωρίς καν να φυσάει αέρας. Και, επιπλέον, να αποσιωπήσει την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.
Ετσι, χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Ολυμπος» στη Βαρυμπόμπη, όπου επισήμως ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Επιβεβαιώνοντας ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε «μεικτές ζώνες» - οικιστικές και δασικές - λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους τους κατοίκους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση». Και πως «από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει», προκαλώντας θυμηδία, καθώς η πρακτική και η εμπειρία τόσων δεκαετιών στο σύστημά τους δείχνει ότι όπου πέρασε φωτιά φύτρωσε μετά τσιμέντο.
Παραδεχόμενος, εξάλλου, ότι δεν έχουμε τελειώσει με το κακό, συμπλήρωσε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Εχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από δω και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», βάζοντας ξανά μπροστά τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την κλιματική αλλαγή ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.