Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Η αγωνιστική δημοτική αρχή μπροστά στον διεκδικητικό αγώνα

Η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας από την πρώτη στιγμή ρίχτηκε στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Σούλι, διαθέτοντας 6 υδροφόρες, 2 μηχανήματα έργου, 2 αγροτικά οχήματα με δεξαμενές νερού, 30 εργαζόμενους χειριστές και 2 από την Πολιτική Προστασία του δήμου. Συνέδραμαν επίσης στην κατάσβεση των άλλων πυρκαγιών σε όλη την Αχαΐα και ταυτόχρονα, αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών στο Κάτω Σούλι, που ανήκει στον δήμο, θα δοθεί αύριο Παρασκευή το βοήθημα των 600 ευρώ που προβλέπεται για τις πρώτες ανάγκες.

Ο δήμος συνεχίζει την αγωνιστική διεκδίκηση από την κυβέρνηση και το κράτος για μέτρα προστασίας και πρόληψης, αλλά και πλήρους αποκατάστασης των ζημιών.

Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Οι φωτιές κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται, και θα επαναλαμβάνονται όσο δεν παίρνονται μέτρα. Χρειάζεται να οργανωθεί από την κυβέρνηση ένας ολόκληρος μηχανισμός και να είναι υπό την ευθύνη της. Δεν μπορεί κάποιος να δράσει αποσπασματικά». Αλλά, πρόσθεσε, «είναι έξω από τη στρατηγική και τον σχεδιασμό τους να είναι αυτό πρώτης κατεύθυνσης παρέμβαση, γιατί βάζουν πρώτα το κόστος. Ομως η ζωή των ανθρώπων δεν είναι κόστος. Σήμερα έχουμε φωτιές, μετά πλημμύρες, κοντά σε αυτά και ένα σεισμό. Και φαίνεται εκεί ότι το σύστημα είναι γυμνό, γιατί έχει στην ιεράρχησή του άλλα ζητήματα, την κερδοφορία και την ευτυχία των λίγων. Τα δικά τους συμφέροντα μπαίνουν στην πρώτη ιεράρχηση και ενισχύονται μέσω "αναπτυξιακών" νόμων και άλλων χρηματοδοτήσεων».

«Στην περιοχή μας», κατέληξε, «άνετα δίνουν 25 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί στον Ερύμανθο, εκεί που έγινε η καταστροφή, ένα αυτοκινητοδρόμιο για τη Formula 1 όπως λένε. Αν αυτά τα χρήματα όμως έμπαιναν στην υπηρεσία του λαού, θα είχαμε καλύτερα μέσα προστασίας, καλύτερο εξοπλισμό».

Μια απ' τα ίδια από την κυβέρνηση

Σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανάμεσα σε φορείς της Αχαΐας και κυβερνητικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του δημάρχου Πάτρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν τα ίδια ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά. Δηλαδή «χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης, μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής των πληγέντων, και ακολούθως θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής», σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα.

Για το ζήτημα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε πως «για τον καλύτερο συντονισμό» ζητήθηκε «να καταγράφονται μαζί με τις κατοικίες και τα στοιχεία των ανθρώπων που δηλώνουν τις ζημιές τους».

Κ. Πελετίδης: Με ψίχουλα δεν γίνονται πρόληψη και αποκατάσταση

Οι ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ήταν πολύ μακριά από τα αιτήματα που έθεσε ο δήμαρχος Πάτρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να υπάρξει πλήρης αποζημίωση όσων έχουν πληγεί. Εμείς ως δήμος έχουμε κάνει την καταγραφή και ζητήσαμε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή μας.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το επίδομα. Ηδη το περνάμε από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα. Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεργασία, για να λύσουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και να ξεπεράσουμε την όποια γραφειοκρατία. Εχουμε τοπικά δελτία έτοιμα και είμαστε σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις ολική καταστροφή και σε άλλες μεγάλη καταστροφή. Πρέπει οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%.

Ο δήμος έχει χώρο για να φιλοξενήσει προσωρινά συμπολίτες που τα σπίτια τους κάηκαν. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ΚΥΑ για στεγαστική συνδρομή, για να μη μείνει κανείς απροστάτευτος. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ενέργειες αποκατάστασης δασών, να γίνουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο κάνουμε σύσκεψη για τον σχεδιασμό και μπορώ να πω ότι στον σχεδιασμό είμαστε τέλειοι, δεν έχουμε όμως τα εργαλεία για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό και τα αφήνουμε κάθε φορά για την επόμενη μέρα! Ετσι όμως δεν γίνεται!».

«Με τα ψίχουλα δεν γίνεται δουλειά. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Προβλέπεται να παίρνουμε π.χ. 1.000 ευρώ και εμείς παίρνουμε μόνο 380 ευρώ. Δεν θα μας έρχονται η μία πίσω από την άλλη οι αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση και τις υποδομές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ