Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νεκρός 15χρονος από πυρκαγιές σε ορεινές περιοχές

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαίνονται από την Τετάρτη σε ορεινές δασικές περιοχές του βόρειου Λιβάνου, προκαλώντας μέχρι χτες τον θάνατο ενός 15χρονου, καθώς επίσης τραυματισμό και εγκαύματα σε πάνω από 25 άλλους.

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ζήτησε τη βοήθεια της Κύπρου σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά και της Συρίας, καθώς η φωτιά πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών, θέτοντας σε θέση μάχης τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη και το έργο πυρόσβεσης θεωρείται δύσκολο, καθώς το πύρινο μέτωπο εξελίσσεται σε ορεινές, δύσβατες περιοχές.

Καταστροφικές πυρκαγιές είχαν σημειωθεί και το 2019 σε δασικές εκτάσεις της νότιας επαρχίας Σουφ του Λιβάνου, προκαλώντας αγανάκτηση για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πύρινα μέτωπα.

Ενας χρόνος από την έκρηξη

Παράλληλα, πλησιάζει η πρώτη «μαύρη» επέτειος της καταστροφικής έκρηξης που σημειώθηκε πέρυσι στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, προκαλώντας τον θάνατο άνω των 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 6.000 άλλων. Οι υπεύθυνοι ακόμα δεν έχουν βρεθεί ούτε τιμωρηθεί, ενώ μεγάλο μέρος του λαού βρίσκεται αντιμέτωπο με συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική, ενδοαστική και θεσμική κρίση από το φθινόπωρο του 2019.

Πολιτικοί και αξιωματούχοι των υπηρεσιών Ασφαλείας δεν έχουν ακόμα κληθεί να καταθέσουν στις επίσημες έρευνες. Σε μια ακόμα ανατροπή, το αίτημα του Ταρέκ Μπιτάρ, του δικαστή που είναι επικεφαλής της έρευνας, να καταθέσει ο υποστράτηγος Αμπάς Ιμπραχίμ, που είναι επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας Γενικής Ασφάλειας, απορρίφθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ Φάμι.

Ο Ιμπραχίμ είπε ότι, όπως όλοι οι Λιβανέζοι, δεν είναι υπεράνω του νόμου αλλά η έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί «μακριά από στενές πολιτικές προσεγγίσεις». Η απόφαση του Φάμι είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι συγγενείς θυμάτων να πραγματοποιήσουν πορεία κοντά στο σπίτι του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, περιφέροντας άδεια φέρετρα με τις φωτογραφίες των νεκρών. Κατά τη διαδήλωση ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ