Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης

Ανακοίνωση για την τροπολογία που προβλέπει τρίμηνες συμβάσεις και ποινές για τους εκπαιδευτικούς

«

Με τρίμηνες προσλήψεις και με τιμωρητικές διατάξεις δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία», ξεκαθαρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σε ανακοίνωσή της για την τροπολογία της κυβέρνησης που ουσιαστικά φορτώνει στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων.

«Η κυβέρνηση, μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, όφειλε ήδη να έχει πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αντί γι' αυτό, ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες!», τονίζει η ΑΣΕ, σημειώνοντας πως «αντί η κυβέρνηση να λάβει υπόψη σοβαρά τις ευθύνες που τη βαραίνουν για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες της εδώ και δύο χρόνια τα σχολεία υπολειτουργούν, για μια ακόμα φορά προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω της, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους. Είναι πραγματικά ντροπή να κουνάει το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς.

Είναι γελοίο την τελευταία στιγμή, μέσω τροπολογίας, να θεσμοθετεί και πάλι τον απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό θεσμό των τριμηνιτών εκπαιδευτικών, για να καλύψει τα κενά και τις ανάγκες της πανδημίας. Μέσω της ίδιας τροπολογίας, επιπλέον, να εισάγει ποινές (περικοπή αποδοχών, απόλυση για αναπληρωτές κ.ά.) για συναδέλφους που δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν θα προσκομίζουν για την είσοδό τους στο σχολείο μοριακό ή rapid test, επιδιδόμενη για άλλη μια φορά στο προσφιλές της κυνήγι μαγισσών!!».

Η ΑΣΕ θυμίζει πως «ο κλάδος απέδειξε με τη στάση του ότι είναι συνεπής απέναντι στα υγειονομικά μέτρα, έβαλε πραγματικά πλάτη χωρίς καμία βοήθεια, προκειμένου να κρατήσουν οι μαθητές μια στοιχειώδη έστω επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία:

- Τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας, όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική της μάσκας - αερόστατο και του παγουρίνο.

- Στήριξε με προσωπικό κόπο και κόστος την εκπαιδευτική διαδικασία, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, χωρίς καμία βοήθεια.

- 21.000 συνάδελφοι με την ψυχή στο στόμα εμβολιάστηκαν κυνηγώντας τα ακυρωμένα ραντεβού.

- Πάνω από το 75% των συναδέλφων έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ αρκετοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει».

«Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι πλέον εγκληματικές, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς τους εργαζόμενους», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων - Oχι μεταφορά της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και τους μαθητές», καλεί όλο τον κλάδο, τους γονείς και τους μαθητές να δώσουν τη μάχη προκειμένου να μείνει το νομοσχέδιο - τερατούργημα στα χαρτιά και ταυτόχρονα να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων:

- Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Εγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

- Αμεσες επιδιορθώσεις, επισκευές και προσαρμογές, σε όσες σχολικές αίθουσες χρειάζεται, με σκοπό να διασφαλίζονται ο σωστός αερισμός και η υγιεινή τους.

- Να εξασφαλιστεί επαρκής καθαριότητα για όλα τα σχολεία ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

- Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

- Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

- Εκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

- Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

- Συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχουν προκαλέσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ