Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Με διαδικασίες - εξπρές η επικύρωση του υπερμνημονίου από τη Βουλή

Με διαδικασίες - εξπρές επιδιώκει η κυβέρνηση να εγκρίνει στη Βουλή το νέο υπερμνημόνιο, δηλαδή τη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων «ζεστού» χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον λαό να καλείται να πληρώσει πολύ ακριβά και αυτόν τον λογαριασμό.

Η σύμβαση κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών και φέρει τον τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους» και ήδη την περασμένη Τετάρτη επικυρώθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής προκειμένου σήμερα Παρασκευή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε σε όλη την γκάμα των «δράσεων» όπου θα κατευθυνθεί το χρήμα, με τη μερίδα βέβαια του λέοντος να κερδίζουν οι στρατηγικοί στόχοι που έχουν θέσει η εγχώρια αστική τάξη για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά της και η ΕΕ, που είναι οι «πράσινες» μπίζνες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Ενέργεια, οι αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών για να βρουν χώρο οι επενδυτές, με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον. Από εκεί και πέρα κάτι είπε για αντιπλημμυρικά έργα και Υγεία, χωρίς να αναφέρει ποσά. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι για να έρθουν αυτά τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» προϋπόθεση είναι «οι μεταρρυθμίσεις, αλλά καλώς ή κακώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι όλες αυτές που ψήφισε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές»... Με άλλα λόγια, αυτό που είπε είναι ότι, για παράδειγμα, το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης ή ο αντιεκπαιδευτικός νόμος που ψηφίστηκε προχτές και αποτελούν προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν την αποδοχή του λαού.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» από την ΕΕ και είπε πως «αυτή η μετατόπιση συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη», κρύβοντας πόσο θα ματώσουν οι λαοί για την αποπληρωμή του. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακό «μοντέλο» στη διαχείριση του Ταμείου.

Σκοπός η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπενθύμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η απάντηση της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, με σκοπό να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Οσο για την εκταμίευση των χρημάτων, προϋποθέτει την ικανοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως τα προαπαιτούμενα είναι οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως το εργασιακό έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα, το νομοσχέδιο για το τζογάρισμα των επικουρικών και το νομοσχέδιο για την Παιδεία που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για την αναπαραγωγή ενός πολύ φτηνού και «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού. Τα δε χρήματα που θα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα τα πληρώσουν οι λαοί της ΕΕ, μέσα από την αύξηση της φορολογίας, όπως πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο σχεδιασμός του ελληνικού σχεδίου («Ελλάδα 2.0») υπηρετεί τη στήριξη των επενδυτικών σχεδιασμών του κεφαλαίου και τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, υποδομές που σχετίζονται με την ανακούφιση και την προστασία των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση) παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org