Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέχρι αρχές Σεπτέμβρη οι παραστάσεις στην Επίδαυρο

Αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζονται οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων, με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη, έχει παραταχθεί έξω από τη Θήβα. Η Ιοκάστη καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο...

Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου. Παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Σεσίλ Μικρούτσικου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Παπανικολάου, Θάνος Τοκάκης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κ.ά.

* * *

Το επόμενο τριήμερο, 6, 7 και 8 Αυγούστου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την «Ελένη» του Ευριπίδη. Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη σικελική εκστρατεία, η σχεδόν καταχρηστικά θεωρούμενη «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία, ανεβαίνει στην Επίδαυρο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας.

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Παίζουν οι: Εμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Εφη Σταμούλη, Δημήτρης Μορφακίδης, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης κ.ά.

* * *

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι "Βάκχες" του Ευριπίδη». Ετσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την πάντα ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις τραγωδία, τη μοναδική σωζόμενη με τον θεό Διόνυσο ως πρόσωπο της πλοκής. Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα ανέβει στις 13, 14 και 15 Αυγούστου.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Παίζουν οι: Ακης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης κ.ά.

* * *

Στις 20, 21 και 22 Αυγούστου παρουσιάζεται ο «Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη, από το Θέατρο Πορεία και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Κατά τον σκηνοθέτη, «χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον».

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Παίζουν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Αρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε, Αλέκος Συσσοβίτης, Ηρώ Μπέζου, Ιωάννης Παπαζήσης κ.ά.

* * *

Στις 3, 4 και 5 Σεπτέμβρη, ο θίασος της Σαουμπίνε, σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάιερ, θα παρουσιάσει μια παράσταση βασισμένη στον μύθο του Οιδίποδα Τύραννου. Ο γνωστός σκηνοθέτης καταπιάνεται με ένα πρωτότυπο κείμενο της Μάγιας Τσάντε, που μεταφέρει τον αρχαίο μύθο του Οιδίποδα στην εποχή μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-08-01 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2003-08-19 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2003-08-14 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2003-08-08 00:00:00.0)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ(2002-08-04 00:00:00.0)
Θεατρικός Περίπλους(1999-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ