Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νέοι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Με αφετηρία το ότι η σύγχρονη κοινωνική εξέλιξη απαιτεί αντικειμενικά τη συνεχή διεύρυνση της γνώσης και τη γνωστική ανάπτυξη ξεκίνησε την τοποθέτησή της κατά τη χτεσινή συζήτηση η Αλέκα Παπαρήγα, που αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, εκφράζοντας τη θέση για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, για ολόπλευρη διευρυμένη γνώση για όλα τα παιδιά, μέσα από ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο.

Οπως επεσήμανε, «η ανάπτυξη της γνώσης, που ένα μεγάλο μέρος της περνάει από την Παιδεία όλων των βαθμίδων, είτε με τη μορφή της έρευνας στα πανεπιστήμια είτε με τη μορφή της μόρφωσης και της επιμόρφωσης, στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει έτσι κι αλλιώς ταξικό χαρακτήρα».

Το νομοσχέδιο, τόνισε, διαμορφώνει ένα σχολείο όπου οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί και γίνεται απόλυτα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, και σε αυτό αντέταξε το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που θα παρέχει μόρφωση σε όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους. Αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει το Κόμμα στη διευρυμένη γνώση, απέναντι στη λογική που διαπνέει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο προσαρμόζει την Εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς αντί για την κατάκτηση της αντικειμενικής αλήθειας και των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, τη συνειδητοποίηση ότι μπορεί να αλλάξει αυτός ο σάπιος κόσμος.

Η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε μεταξύ άλλων ότι στη συζήτηση στη Βουλή κυριάρχησε η αντιπαράθεση γύρω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επισημαίνοντας πως αυτό καταγράφηκε στις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει πάρει θέση ενάντια στη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ. Επεσήμανε πως η αντίθεση των υπόλοιπων κομμάτων δεν εκφράζεται επί της ουσίας, «ότι εδώ οικοδομούνται νέοι ταξικοί φραγμοί», εξηγώντας ότι το θέμα με την ΕΒΕ είναι φυσικά υπαρκτό, αλλά από μόνο του δεν θα λύσει το ζήτημα της ισότητας στην ταξική κοινωνία, της ισότητας των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, της εργατικής τάξης κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «έγινε μια συζήτηση χτες και σήμερα με τα μάτια στην επόμενη κάλπη», συζήτηση η οποία στοχεύει «ψηφοθηρικά και, το κυριότερο, στη ζύμωση των επόμενων κυβερνητικών συνεργασιών».

Πρόσθεσε πως με την πολιτική της κυβέρνησης ευνοείται η ιδιωτική Εκπαίδευση και ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ είναι εναντίον της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, οποιασδήποτε μορφής, οποιασδήποτε βαθμίδας». Σημείωσε δε ότι «ειρηνική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει. Ο ιδιωτικός τομέας θέλει "χώρο"» και τόνισε πως ούτε η τωρινή κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες προηγουμένως, πήραν ποτέ μέτρα περιορισμού της ιδιωτικής Εκπαίδευσης και κυρίως μέτρα αναβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, «ούτως ώστε αυθόρμητα τα παιδιά να πηγαίνουν μόνο στη δημόσια Εκπαίδευση».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την Προσχολική Αγωγή και τη σύνδεσή της με το σχολείο των δεξιοτήτων, ξεκινώντας από τις ηλικίες έως 4 ετών. «Θα μπείτε να χειραγωγήσετε το κεφάλι και τις επιλογές με ταξικά κριτήρια παιδιών έως τεσσάρων χρόνων», τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό το σχέδιο πρέπει να ξεσηκώσει τους πάντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και την κυρίαρχη ιδεολογία(2020-06-10 00:00:00.0)
Οργάνωσε την πάλη σου(2011-09-11 00:00:00.0)
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία(2006-09-08 00:00:00.0)
Πήγε για μαλλί...(2005-09-14 00:00:00.0)
Στο μέτωπο παιδείας η προοπτική(1997-02-11 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου οι πολιτικές για την παιδεία(1996-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ