Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΑ
Το «success story» δεν έχει καμία βάση

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διήμερο συνεχίζουν να καταστρέφουν δάση και δασικές εκτάσεις, σε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Αποδεικνύεται ξανά πόση αξία έχουν τα «παχιά λόγια» της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», «νέων επιχειρησιακών σχεδίων», «αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας», την ώρα που η πρόληψη παραμένει αποδυναμωμένη και συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας. Μάλιστα, για την πυρκαγιά της Σταμάτας κυβερνητικά χείλη επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές», την ώρα που η πολιτική διαχείρισης των δασών και της Πολιτικής Προστασίας τις βάζει σε κίνδυνο, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Το «success story» που εμφανίζει η κυβέρνηση επειδή δεν είχαμε τραγωδία όπως στο Μάτι το 2018 με τους 102 νεκρούς - εκεί βάζει τον πήχη - δεν μπορεί να κρύψει ότι και στην περιοχή της Σταμάτας, για την οποία δηλώνεται ότι «αν δεν είχε καθαριστεί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», επί της ουσίας η ουσιαστική πρόληψη είναι ανύπαρκτη. Και σε αυτήν την περιοχή ο όποιος καθαρισμός έγινε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δηλαδή τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά, ως αποτέλεσμα και των συνεπειών της χιονόπτωσης του «Ιανού» μήνες πριν, καθαρίστηκαν σε κάποιες περιοχές μόλις πρόσφατα. Οι δε εργολάβοι που ανέλαβαν τον καθαρισμό, σε πολλά σημεία άφησαν κορμούς και ξερόκλαδα παρατημένα, γιατί ήταν ...αρμοδιότητα άλλων η αποκομιδή τους, και βέβαια αυτά αποτέλεσαν την «τέλεια» καύσιμη ύλη και σε αυτήν την πυρκαγιά. Ο απολογισμός της καταστροφής κάνει λόγο για 20 σπίτια σε Σταμάτα και Ροδόπολη τα οποία υπέστησαν μεγαλύτερες και μικρότερες ζημιές, και 10 αυτοκίνητα που καταστράφηκαν.

Κατά τ' άλλα, ποινική δίωξη για το πλημμέλημα του εμπρησμού από αμέλεια ασκήθηκε χτες από τον εισαγγελέα στον 64χρονο μελισσοκόμο που συνελήφθη από τους αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org