Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τουλάχιστον δύο οι νεκροί, μηδαμινές οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Από την έκρηξη σε μονάδα καύσης βιομηχανικών αποβλήτων

Τουλάχιστον δύο είναι οι νεκροί από την ισχυρή έκρηξη σε μονάδα διαχείρισης βιομηχανιών αποβλήτων στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας, ενώ μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε αγνοούμενοι εργαζόμενοι. Από τους 31 τραυματίες αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση και τουλάχιστον ένας δίνει μάχη για τη ζωή του. «Δυστυχώς πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν θα βρούμε τους πέντε αγνοούμενους», δήλωσε χτες ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας «Currenta».

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε δεξαμενές καύσης επικίνδυνων αποβλήτων στο βιομηχανικό χημικό πάρκο του Λεβερκούζεν, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, έκτασης 11 τ. χλμ., όπου εργάζονται περίπου 50.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Currenta», τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα και θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να καταλήξουν οι έρευνες.

Η «Currenta» διαχειρίζεται επίσης μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Γερμανία, καθώς το Λεβερκούζεν απέχει περίπου 50 χλμ. από τις περιοχές που θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη. Στη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων εξερράγησαν δεξαμενές που περιέχουν απόβλητα παραγωγής από τις πάνω από 30 χημικές βιομηχανίες του πάρκου, ανάμεσά τους τις «Bayer», «Lanxess», «Covestro» και «Arlanxeo».

Λόγω του φόβου έκλυσης επικίνδυνων χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, οι αρχές κάλεσαν όλους τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, να σβήσουν τα κλιματιστικά και για προληπτικούς λόγους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Εξάλλου, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση περίπου 300 πυροσβεστών, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος έκρηξης σε μια δεύτερη δεξαμενή, που περιείχε 100.000 λίτρα τοξικών, εύφλεκτων αποβλήτων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org