Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ομολογίες για τον επικίνδυνο ρόλο που επιφυλάσσουν στον λαό

Από την επίσκεψη του Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Μάη, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης DEFENDER Europe 21
Από την επίσκεψη του Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Μάη, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης DEFENDER Europe 21
Τον επικίνδυνο για τον λαό ρόλο που επιφυλάσσουν για τη χώρα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ περιέγραψε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας προχτές βράδυ σε εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA. Μεταξύ άλλων ο Πάιατ τόνισε ότι «η Ελλάδα ενεργεί ως πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών» στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Χαιρέτισε δε τους «φίλους» του, όπως τους αποκάλεσε, τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο, «που ήταν τόσο απαραίτητοι συνεργάτες και σύμμαχοι στην επέκταση και εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ - Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια», όπως είπε, εξ ου και τιμήθηκαν από την AHEPA.

«Σήμερα», τόνισε ο πρέσβης, «η σχέση άμυνας και ασφάλειας προχωρά», «σε μια στιγμή κατά την οποία τα ελληνικά και αμερικανικά συμφέροντα σε αυτήν την περιοχή αλληλεπικαλύπτονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ασφάλειας», συνεπώς και «η σχέση άμυνας και ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη, που βασίζεται στην επικαιροποίηση το 2019 της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA), της Συμφωνίας για τις Βάσεις, για την εκ νέου επικαιροποίηση της οποίας εργάζονται πυρετωδώς οι δύο κυβερνήσεις, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία.

Αλλωστε, όπως τόνισε ο Πάιατ, «και οι δύο κυβερνήσεις μας, στο υψηλότερο επίπεδο, έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τη MDCA, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε κοινούς στόχους ασφαλείας σε αυτήν την περιοχή και πέραν αυτής».

Σημείωσε σχετικά με την αξία της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ ότι «σημαντικές ασκήσεις, όπως η DEFENDER-Europe 21 (σ.σ. τους προηγούμενες μήνες έφερε και παρέταξε χιλιάδες πρόσθετους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς στρατιώτες στα Βαλκάνια και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), έχουν αναδείξει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην Αλεξανδρούπολη, που το τελευταίο διάστημα έχει βουλιάξει από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς οι οποίοι διεκπεραιώνονται, μέσω του λιμένα και κατόπιν σιδηροδρομικώς, προς Βουλγαρία και βορειότερα: «Ως αποτέλεσμα της MDCA, υπήρξε εξαιρετική αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

«Σήμερα», τόνισε ο πρέσβης, «το στρατηγικά τοποθετημένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός κόμβος μεταφορών και εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας σιδηροδρομικές και εμπορικές γραμμές για την προβολή στρατιωτικής δύναμης και πόρων σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας».

Μέτρησε, άλλωστε, ότι «μόνο αυτόν τον μήνα, η Αλεξανδρούπολη φιλοξένησε τρεις μεγάλες αφίξεις και αναχωρήσεις δυνάμεων με τρεις ξεχωριστές αφίξεις πλοίων, μεταφέροντας περισσότερα από 750 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού. Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να φορτώσουμε και να εκφορτώσουμε ταυτόχρονα δύο τεράστια στρατιωτικά φορτηγά πλοία και να υποστηρίξουμε την άφιξη και την αναχώρηση των τανκ M1 (οχημάτων μάχης) Bradleys και άλλων τεθωρακισμένων και ερπυστριοφόρων οχημάτων».

Εδωσε και τη γενικότερη εικόνα: «Υπό την επικαιροποιημένη MDCA, επεκτείνουμε το πεδίο και την πολυπλοκότητα της καθημερινής μας στρατιωτικής συνεργασίας με έναν τρόπο που ενισχύει την ετοιμότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά επίσης χτίζει συνεργασία και διαλειτουργικότητα μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυξάνουμε τη συνεργασία μας στον κόλπο της Σούδας, μία από τις σημαντικότερες ναυτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, και έχουμε επίσης επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο», υπογράμμισε. Προανήγγειλε δε «ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για τον ελληνικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό», με μέσα και όπλα από το απόθεμα των ΗΠΑ, ώστε η Ελλάδα να παίξει με μεγαλύτερες δυνατότητες το ρόλο του ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, όπως και «αυξημένη πολυμερή εμπλοκή μεταξύ των μελών του πλαισίου μας "3 + 1" με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ» και φυσικά τις ΗΠΑ, σε άλλον έναν ευρωατλαντικής κοπής άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιέγραψε, άλλωστε, τη «σχέση ασφαλείας» μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ ως «μια δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη συμμαχία» «βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες». Τόνισε δε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν «πιστεύει ακράδαντα ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας και πυλώνα σταθερότητας εμβαθύνει σημαντικές περιφερειακές σχέσεις και ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ