Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αυθαίρετη η Υπουργική Απόφαση για «ασφαλή» Τουρκία

Αβάσιμη, νομικά προβληματική και αντίθετη με το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο είναι η ΚΥΑ 42799/2021, που βαφτίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για ξεριζωμένους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό μέτρο προκειμένου να στερηθεί η πλειονότητα των ξεριζωμένων στη χώρα μας τη δυνατότητα να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο στην Ελλάδα και να απελαθούν στην Τουρκία.

Στο συμπέρασμα αυτό φέρεται να καταλήγουν οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders, οι οποίες κατάφεραν να γίνει δημόσια με εισαγγελική παραγγελία η, μέχρι σήμερα, μη προσβάσιμη εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, στην οποία βασίζεται η σχετική ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η εισήγηση περιέχει στοιχεία που οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή, ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τις πέντε εθνικότητες, και ζητούν την ανάκλησή της.

Υπενθυμίζεται πως η ΚΥΑ αποτελεί άλλο ένα επικίνδυνο βήμα που καταπατά τη Συνθήκη της Γενεύης και τη δυνατότητα εξατομικευμένης εξέτασης της αίτησης ασύλου, ενώ φαλκιδεύεται και η δυνατότητα να υποβάλλουν οι ξεριζωμένοι μεταγενέστερο αίτημα στο οποίο μπορούν να επικαλούνται και νέους λόγους για τους οποίους κάνουν τη σχετική αίτηση ασύλου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org