Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ
Να υπάρξει ολοκληρωμένο και επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο προστασίας

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μόνο ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της περιοχής, συνολικά στον λαό της Αττικής, οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σχετικά με την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Το Πάρκο αποτελεί ένα οικοσύστημα πολύ μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της Αττικής και μία από τις λιγοστές παραλίες της Αττικής που είναι ελεύθερα προσβάσιμες στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για μία μικρή ανάσα.

Ο Γ. Γκιόκας επεσήμανε ότι το Εθνικό Πάρκο Σχινιά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει αφεθεί στην τύχη του. «Δεν γίνονται οι απαραίτητες δασοκομικές εργασίες όλο τον χρόνο που θα έπρεπε να γίνονται, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και οικολογικής ανόρθωσης του Πάρκου, δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ξέρετε, το σύστημα δασοπυρόσβεσης που φτιάχτηκε εδώ και πόσα χρόνια με χρήματα του ελληνικού λαού, και δεν υπάρχει και μια μελέτη για το αν αυτό μπορεί ή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης, δεν προστατεύεται ο υδροβιότοπος», ο οποίος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ συνέχεια καταγράφονται τραυματισμοί και θάνατοι πτηνών.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το μόνο ...μέτρο που έχει ληφθεί είναι αστυνομικές δυνάμεις να απαγορεύουν πλέον την πρόσβαση του λαϊκού κόσμου στο Πάρκο, σε σημείο που ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι για να πάνε στα σπίτια τους πρέπει να δείχνουν το Ε9. Ενώ ορισμένες παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας είναι αμφιλεγόμενες, «με μηχανήματα καταστροφής, οι οποίες μάλιστα έγιναν και ερήμην, καθόσον γνωρίζουμε, του οικείου Δασαρχείου, και κυρίως πέρα και έξω από κάθε ολοκληρωμένο και επιστημονικό σχεδιασμό προστασίας».

«Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική μάς δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι δεν είναι αθώα. Δεν ξέρω τι σχέδια υπάρχουν. Ομως η υποβάθμιση από τη μια μεριά της προστασίας του Πάρκου εδώ και χρόνια - δεν το αποδίδω μόνο σε εσάς - σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του λαού από το Πάρκο παραπέμπει σε σχέδια που είτε υπάρχουν είτε στρώνετε το έδαφος για να υπάρξουν, επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου χώρου», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ο ένας μετά τον άλλο ιδιωτικοποίησαν τις παραλίες της Αττικής, έχει ως κύριο στόχο την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Κάλεσε τον υφυπουργό να πει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο προστασίας του Σχινιά - κάτι που απαιτείται για όλους τους δρυμούς της χώρας - από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το σύστημα δασοπυρόσβεσης, με εργασίες που θα σέβονται το περιβάλλον - ενδεχομένως υποδομές που θα κριθούν αναγκαίες - και θα καθιστούν το Πάρκο προσβάσιμο στον λαό. Μέτρα που προϋποθέτουν βέβαια και ενίσχυση των αρμόδιων φορέων, όπως το Δασαρχείο, με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και μέσα.

Η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε ο Ν. Χαρδαλιάς ήταν η χρηματοδότηση του δήμου Μαραθώνα για να απαγορεύει στον λαό την πρόσβαση στο δάσος, ειδικά τους θερινούς μήνες, για να ...αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ αναφέρθηκε στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών που ευθύνονται για πυρκαγιές. Μετακύλησε τις κυβερνητικές ευθύνες στους αρμόδιους αλλά αποψιλωμένους φορείς για την προστασία του Εθνικού Πάρκου, ενώ παραδέχτηκε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στο αν υπάρχουν ή όχι σχέδια για την επιχειρηματική εκμετάλλευση του Πάρκου.

Βέβαια, το πόσο η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προστατεύσει από τις πυρκαγιές τα δάση, όπως και αυτό του Πάρκου Σχινιά, φάνηκε όταν ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε στον Σχινιά αντικατάσταση του δικτύου των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ. Και αντί να υπογειοποιηθούν, κάτι που άλλωστε ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού για όλα τα δάση της χώρας, τοποθετήθηκαν όπως ήταν πριν, κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι πολλές πυρκαγιές οφείλονται στο δίκτυο του ρεύματος. Επεσήμανε ακόμα ο Γ. Γκιόκας ότι η λογική που ανέπτυξε με τις απαντήσεις του ο υφυπουργός είναι «η ίδια λογική που βλέπουμε και στην πανδημία: Ενα πρόβλημα του κράτους, έλλειψης σχεδίου του κράτους, μεταφέρεται ως ατομική ευθύνη και ως ατομική υποχρέωση στον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ