Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ωθηση στην επιθετική πολιτική της ΕΕ με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Την επιβολή παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ, με το γνωστό πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισηγείται προκλητικά ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καθώς εκφράζει την αυξανόμενη και ολοένα πιο επικίνδυνη επιθετικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της διακρατικής ιμπεριαλιστικής τους ένωσης, στρώνοντας το έδαφος για περιφερειακές και γενικότερες πολεμικές συγκρούσεις που θα πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί.

Το ψήφισμα ζητάει από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της να αντλήσουν ως πρότυπο τις πιο βάρβαρες και εγκληματικές πρακτικές των νομοθεσιών «του Ηνωμένου Βασιλείου για τους παγκόσμιους κανονισμούς για την επιβολή κυρώσεων κατά της διαφθοράς, ή τον αμερικανικό "παγκόσμιο νόμο Magnitsky", ή την καναδική Δικαιοσύνη για τα θύματα του νόμου περί διεφθαρμένων αλλοδαπών υπαλλήλων».

«Χαιρετίζει τον "παγκόσμιο νόμο Magnitsky" του 2016, των Ηνωμένων Πολιτειών, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε αυτός ο νόμος στην έμπνευση άλλων διεθνών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ». Απαιτεί αντίποινα της ΕΕ ενάντια σε κάθε χώρα που δεν αποδέχεται τις κυρώσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν υποτάσσεται στις επιδιώξεις τους.

Με θράσος ζητάει τη συμμετοχή στην επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ «φορέων της κοινωνίας των πολιτών». Ντύνει έτσι την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με «λαϊκό περιτύλιγμα» παχυλά χρηματοδοτούμενων μηχανισμών που παριστάνουν την «κοινωνία των πολιτών», δηλαδή των διαφόρων «γραφείων Τύπου» του κεφαλαίου και των ευρωενωσιακών οργάνων.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση του ψηφίσματος, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόνισε: «Σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη, το εν λόγω ψήφισμα λειτουργεί ως ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των μονοπωλίων της ΕΕ, στον πόλεμο με τους ανταγωνιστές τους. Αξιοποιεί τα γνωστά προσχήματα περί υπεράσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", που αποτελούν το άλλοθι της ΕΕ για να προωθεί την επιθετική πολιτική της.

Η έκθεση καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αντλήσουν ως πρότυπο τις πιο βάρβαρες και εγκληματικές πρακτικές των νομοθεσιών "του Ηνωμένου Βασιλείου για τους παγκόσμιους κανονισμούς για την επιβολή κυρώσεων κατά της διαφθοράς", ή τον "αμερικανικό παγκόσμιο νόμο Magnitsky", ή την καναδική Δικαιοσύνη, "για τα θύματα του νόμου περί διεφθαρμένων αλλοδαπών υπαλλήλων". Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί την ΕΕ να ακολουθήσει πιο σκληρή πολιτική μέσω των λεγόμενων "στοχευμένων κυρώσεων" στις χώρες με τις οποίες ανταγωνίζεται, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αξιοποιεί τη λεγόμενη "κοινωνία των πολιτών", ως συμπλήρωμα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά από την ΕΕ και κυβερνήσεις για να λειτουργούν ως "πλυντήριο" της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους, εργαλείο άσκησης πίεσης στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" σε τρίτες χώρες, για την αποτελεσματική διείσδυση των ευρωενωσιακών ομίλων σε νέες αγορές που έχουν ιεραρχήσει.

Συνιστά πρόκληση να εμφανίζεται όπου Γης η ΕΕ ως εκφραστής των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την ώρα που μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της εντείνει την καταστολή απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τις διώξεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων, τη γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών, ευρωενωσιακών και κρατικών, την απαγόρευση της απεργίας, της διαδήλωσης, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, τη γενίκευση του φακελώματος και της παρακολούθησης των πάντων. Η επιβολή κυρώσεων με τον μανδύα της προάσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" εκφράζει την αυξανόμενη και ολοένα πιο επικίνδυνη επιθετικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της ΕΕ. Δημιουργεί τις συνθήκες για νέες πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το αιματοκύλισμα των λαών.

Η ΕΕ αποτελεί όργανο και εκφραστή των μονοπωλιακών ομιλών, βάζοντας τους λαούς σε μεγάλους κινδύνους. Γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και για οικοδόμηση μιας νέας εξουσίας, που θα θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, θα διασφαλίζει πραγματικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ