Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του προηγούμενου διαστήματος.

Συγκεκριμένα, σιτοπαραγωγοί των Γρεβενών και της Κοζάνης αντιμετωπίζουν την καταστροφή της παραγωγής τους και νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, καθώς ο παγετός και η ανομβρία της άνοιξης, μέσα στην καλλιεργητική περίοδο, είχαν αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση της παραγωγής στο μαλακό και σκληρό σιτάρι. Με τους αλωνισμούς να έχουν ξεκινήσει, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παίρνουν πάνω από 150 - 250 κιλά το στρέμμα, ενώ σε κανονικές συνθήκες η απόδοση της παραγωγής τους ξεπερνούσε τα 400 - 500 κιλά.

Από την άλλη, η παρατεταμένη αυξημένη θερμοκρασία στις αρχές Ιούλη έχει προκαλέσει ζημιές μέχρι και στο 100% στις καλλιέργειες φασολιών σε Καστοριά και Φλώρινα, καθώς οδήγησε στην πτώση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια στην έλλειψη καρπών.

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της καταστροφής της παραγωγής και δεν δικαιούνται καμιά αποζημίωση εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει για τα φασόλια μόνο για ζημιές που προκαλούνται πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ αποδεδειγμένα η παρατεταμένη θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία (στην περιοχή οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε επίπεδα 35 - 37 βαθμών) κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Θυμίζουμε πως αντίστοιχες καταστροφές είχαν αντιμετωπίσει οι παραγωγοί μήλων, αχλαδιών και ροδάκινων στις περιοχές αυτές από το παρατεταμένο ψύχος που προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά, σε στάδιο της καλλιέργειας που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ

Για τα παραπάνω ζητήματα, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερωτήσεις που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οι βουλευτές του Κόμματος καλούν τη κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα εκτιμήσεις και η καταγραφή του συνόλου των ζημιών και να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τονίζουν την ανάγκη να λειτουργεί έτσι ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Παράλληλα, ζητούν να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους και να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ