Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αντλούμε πείρα από τη δράση μας, συνεχίζουμε την πάλη

Εκδήλωση το περασμένο Σάββατο για τον έναν χρόνο από την ίδρυσή του

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση του Σωματείου τους πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα οι μισθωτοί δικηγόροι. Τα μέλη του Σωματείου δήλωσαν «παρών» στην εκδήλωση αποτιμώντας έναν χρόνο ζωής και δράσης, με τον πρόεδρό του Βασίλη Διονυσόπουλο να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι συλλογικά και οργανωμένα μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι χτίσαμε το σωματείο μας, πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη ρωγμή στον χώρο μας. Παραμερίσαμε τα εμπόδια, τις φωνές της ηττοπάθειας, της ενσωμάτωσης, αλλά και παλιές, ξεπερασμένες, νομικίστικες αντιλήψεις ότι δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί σωματείο δικηγόρων με εργατικό χαρακτήρα, με ταξικό προσανατολισμό».

Αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Σωματείου, θυμίζοντας τους αγώνες που έδωσε, οι οποίοι όπως τόνισε «αποδεικνύουν ότι μπορεί να ανέβει ο βαθμός κινητοποίησης και συμμετοχής και νέων συναδέλφων, η συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων στο σωματείο μας, να ενισχυθεί το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας σε σύγκρουση με τη γραμμή της εργοδοσίας».

Και ξεχώρισε μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση και η δράση του Σωματείου συνέβαλαν αποφασιστικά «να φουντώσουν η συζήτηση και ο προβληματισμός στους συναδέλφους, ότι οι εργαζόμενοι στις δικηγορικές εταιρείες και στα δικηγορικά γραφεία είμαστε μισθωτοί και όχι συνεργάτες. Να κατανοηθεί καλύτερα η συγκαλυμμένη σχέση εκμετάλλευσης που υπάρχει στον χώρο μας, αλλά και ότι η μόνη "ιδιοκτησία" μας είναι οι επιστημονικές γνώσεις μας, η επαγγελματική μας ικανότητα, η επιστημονική - εργατική μας δύναμη. Να αναδειχθεί ότι έχουμε απέναντί μας έναν συγκροτημένο αντίπαλο, την εργοδοσία, με τον οποίο πρέπει να συγκρουστούμε, γιατί δεν έχουμε κοινά συμφέροντα».

Οσο για τις μάχες που έχουν μπροστά τους οι μισθωτοί δικηγόροι, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε σε αυτές για να «κουρελιαστεί» ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, στην πάλη ενάντια στις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον αγώνα για την υπεράσπιση της Υγείας κ.ο.κ.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης γνωστό ότι το Σωματείο έχει αποκτήσει στέγη στα γραφεία του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, όπου θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 19.00 έως τις 22.00.

Ακολούθως, μέλη του Σωματείου μετέφεραν πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς, από τη δραστηριότητα για τις εργαζόμενες μισθωτές δικηγόρους, αλλά και από την αντιπαράθεση με την εργοδοσία στις δικηγορικές εταιρείες και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ενόψει των απεργιακών αναμετρήσεων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ