Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά

Ιδιαίτερα μαχητικό το συλλαλητήριο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο στο κέντρο της Αθήνας

Ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης του συνόλου του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση κατακαλόκαιρο έστειλαν εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, σε ένα ιδιαίτερα μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας παράλληλα να παρθούν τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Οπως έγινε από την πρώτη στιγμή, από τη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις αντιδραστικές αλλαγές με μία διαρκή προσπάθεια να τις εμφανίσει ως απαίτηση της κοινωνίας, έτσι και χτες, με διεκδικητικό χαρακτήρα που έθεσε στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών, αναδείχτηκε ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας της «αναβάθμισης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, τονίστηκε ότι δεν έχει τη συναίνεση του λαού στο σχολείο που ετοιμάζεται για τα παιδιά του, ένα σχολείο χειρότερο.

«Οσες εύηχες λέξεις και να χρησιμοποιήσουν, δεν μπορεί να φτιασιδωθεί το έκτρωμα», δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης που αντί για μέτρα για τη θωράκιση των σχολείων και τη μόρφωση των παιδιών φέρνει κατακαλόκαιρο ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Αυτό τονίστηκε από εκπαιδευτικά σωματεία, εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, δηλώνοντας πως απορρίπτεται το σύνολο του νομοσχεδίου και αναδεικνύοντας κύριες πλευρές του: Την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και τους δρόμους που ανοίγει για κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, την ένταση των ταξικών φραγμών και διακρίσεων, τη διαφοροποίηση του περιεχομένου του σχολείου σε βάρος των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών, την ώθηση προς εμπορική αξιοποίηση των υποδομών του και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, το ότι ο εκπαιδευτικός καλείται να εγκαταλείψει τον ρόλο του και σκυφτός να υλοποιεί τα παραπάνω. Τονίστηκαν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και στην Εκπαίδευση, προειδοποιώντας για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει για τα παιδιά ένα νέο άνοιξε - κλείσε στα σχολεία.


«Απορρίπτουμε το αντιδραστικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης.

Μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Με πανό, πικέτες και συνθήματα που έβαζαν στο στόχαστρο τα μέτρα της κυβέρνησης, αντέτασσαν τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα για θωράκιση των σχολείων, πραγματοποιήθηκε μια δυναμική πορεία προς τη Βουλή.

ΕΛΜΕ και Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και άλλοι πορεύτηκαν με τα πανό τους. «Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «σχολείο - επιχείρηση και γονιός - πελάτης, το νέο σας σχολείο είναι εφιάλτης», «δωρεάν Παιδεία, σύγχρονα σχολεία - όχι χορηγούς και αυτονομία», «μόρφωση, υγεία, σταθερή δουλειά, κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σχολειά», «δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά», ήταν χαρακτηριστικά συνθήματα.

Απέναντι στον δρόμο της υποβάθμισης που χαράσσει το νομοσχέδιο, σε βάρος των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων, αντέταξαν την ανάγκη για ένα σχολείο πραγματικά σύγχρονο, που δεν θα κοιτά τους μαθητές και τους γονείς στην τσέπη. Απαίτησαν για μια ακόμα φορά, όπως έκαναν όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ουσιαστικά μέτρα για να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη με ασφάλεια τα σχολεία, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των μαθητών, για την προστασία στους χώρους δουλειάς, για την υγεία του λαού. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία - πάρτε μέτρα για την πανδημία», «δάσκαλοι - γονείς, τώρα συμμαχία, υγιεινή κι ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», ήταν χαρακτηριστικά συνθήματα.


Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου σήμερα συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ