Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η φωτιά στην Ευκαρπία ξεσκεπάζει τα περί «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης μετά τις 10 μ.μ. στην περιοχή της Εφεδρούπολης της Ευκαρπίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξεκίνησε από την περιοχή του παλιού λατομείου του ομίλου «ΤΙΤΑΝ».

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, έφτασε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αναπτύχθηκε δίπλα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με φόντο και σε εγγύτητα με την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πραγματικότητα του τελευταίου διαστήματος, με φωτιές που σαρώνουν όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή (πρόσφατα πυρκαγιές ξέσπασαν στο Σέιχ Σου και στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»), «ξεσκεπάζει τα περί "ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα"».

«Με την πυρκαγιά της Εφεδρούπολης κινδύνεψαν ζωές κατοίκων, εργαζομένων, υγειονομικών και ασθενών στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", και χτύπησε ακόμα μια φορά το καμπανάκι για πιθανότητα πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, που ακολουθούν «την ίδια δασοκτόνα πολιτική, που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας», όπως και των τοπικών διοικήσεων, που υλοποιούν τις κεντρικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις, δηλώνοντας παράλληλα «αναρμόδιες» για την προστασία της ζωής του λαού.

«Οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς στο σημείο ήταν μεγάλες», συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς ξεκίνησε από ένα εγκαταλελειμμένο για χρόνια σημείο «και εξαπλώθηκε σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου Παύλου Μελά, με βασικό στοιχείο ότι βρίσκεται ουσιαστικά μέσα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (...).

Η εγκατάλειψη των παραπάνω περιοχών στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες και η απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για αντίστοιχα συμβάντα και στο μέλλον».

Η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης καλεί τον λαό να δυναμώσει την πάλη του με στόχο να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως «φιλέτα» στην επιχειρηματική δράση. Να παλέψει για ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ. Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος Υγείας, για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ