Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περισσεύει η «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, τόνισε πόσο «περίπλοκη» είναι η σχέση με την Αγκυρα, αλλά και πόσο ικανό καθιστά το ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πτέρυγά του

Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις (φωτ. επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα) και οι ΗΠΑ τονίζουν τη σημασία της «εταιρικής σχέσης» μαζί της

Copyright 2021 The Associated

Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις (φωτ. επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα) και οι ΗΠΑ τονίζουν τη σημασία της «εταιρικής σχέσης» μαζί της
«

Βαθιά ανήσυχος» δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «για τις ανακοινώσεις της 20ής Ιουλίου από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων», καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο, με μπούσουλα το αν και το πώς μπορεί να διαταραχθούν νέες διευθετήσεις στην περιοχή με ΝΑΤΟική σφραγίδα.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φερχάν Χακ, ο γγ του ΟΗΕ «καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από οποιεσδήποτε μη υποβοηθητικές ενέργειες και να εμπλακούν σε διάλογο για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στο νησί, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης».

Αλλωστε, ο ίδιος προβληματισμός για τυχόν διατάραξη των εντεινόμενων παζαριών για το Κυπριακό - που αφορούν ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - εκφράστηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που είχε προγραμματιστεί για να εξεταστεί η εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑ για το Κυπριακό. Ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ επικαλούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια της συζήτησης ξεχώρισαν οι επισημάνσεις για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν «με ανοιχτό μυαλό» τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ώστε να μην «μπαίνουν περιορισμοί» στις «καλές υπηρεσίες του γγ του ΟΗΕ».

Σημειωτέον ότι, παρά τις άφθονες επισημάνσεις που τα αστικά επιτελεία σε Κύπρο και Ελλάδα διατύπωναν περί «σκληρής απάντησης που πήρε η Τουρκία», μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ δεν εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση - τοποθέτηση και μέχρι χτες ακόμα αναμενόταν κάποια δήλωση από την προεδρία (που αυτές τις μέρες ασκεί η Γαλλία) του ΣΑ. Το ίδιο είχε γίνει και τον περασμένο Οκτώβρη, όταν Τουρκία - ψευδοκράτος είχαν πρωτοανακοινώσει τα σχέδιά τους για άνοιγμα της Αμμοχώστου στους μεγαλοεπενδυτές. Τότε το ΣΑ του ΟΗΕ είχε «αντιδράσει» με δήλωση της (ρωσικής τότε) προεδρίας του, που εξέφραζε «ανησυχία» για τις εξελίξεις και επαναλάμβανε ανέξοδες εκκλήσεις για την ακύρωσή τους και την αποφυγή μονομερών δράσεων, καλώντας σε επείγουσα έναρξη «εποικοδομητικού διαλόγου».

Τέλος, ενδεικτικά είναι και τα ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία οι προτάσεις Αθήνας και Λευκωσίας, για να συνεδριάσουν εκτάκτως οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, «συναντούσαν» τον προβληματισμό ευρωπαϊκών «εταίρων» όπως το Βερολίνο και το Παρίσι, που επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό εντόπιζαν «αποκλιμάκωση» στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνιζαν πόσο «περίπλοκη» αλλά και «χρήσιμη» είναι η συνεργασία με την Τουρκία. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασραλί περιορίστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα.

«Πολύπλευρη» η «σχέση με την Τουρκία»

Αλλωστε, πρώτες οι ΗΠΑ, που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τις τουρκικές κινήσεις στα Βαρώσια, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πάλι ότι η σχέση τους με την Τουρκία είναι «πολύπλευρη και περίπλοκη», όπως τόνισε και η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας προχτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η Νούλαντ ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους (σ.σ. οι δύο πλευρές) έχουμε βαθιές διαφωνίες», για τους οποίους «είμαστε ειλικρινείς με τους Τούρκους εταίρους μας». Επανέλαβε ωστόσο ανοιχτά ότι «η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία μάς καθιστά ικανούς να προβάλλουμε ισχύ στην περιοχή και να υπερασπιστούμε την ανατολική και τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του επανήλθε προχτές στο Κυπριακό, επιμένοντας ότι «είναι καιρός πια οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Κυπριακό) να διεξαχθούν ανάμεσα σε δύο κράτη, όχι ανάμεσα σε δύο κοινότητες» και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα δεχτούμε τρίτα μέρη να μεσολαβήσουν». Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», ο Ερντογάν μίλησε για «νέα σελίδα» που η Αγκυρα «άνοιξε» στο Κυπριακό, χωρίς να αλλάξει την «εποικοδομητική αντίληψή» της και επιμένοντας στην κατεύθυνση μιας «βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης».

Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο οι «Ελληνοκύπριοι» να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ χωρίς τη «θετική απάντηση» της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ