Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

Η πρώτη επί κυβέρνησης Μπάιντεν

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε την Τρίτη αεροπορική επιδρομή στη Σομαλία, ανακοινώνοντας ότι στόχος ήταν τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα».

Ηταν η πρώτη αεροπορική επιδρομή στη χώρα επί κυβέρνησης Μπάιντεν, σε άλλο ένα δείγμα της... «καινούργιας μέρας» που θα έφερνε η εκλογή του. Σημειώνεται ότι τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο Μπάιντεν είχε εμφανιστεί να ανακαλεί τη «λευκή επιταγή» του προκατόχου του για τέτοιες επιθέσεις σε χώρες με τις οποίες δεν εμπλέκονται επίσημα σε πόλεμο οι ΗΠΑ, όπως η Σομαλία.

Την επίθεση συντόνισε και πραγματοποίησε η διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) στα περίχωρα της Γκαλκάγιο. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τα αποτελέσματα της επίθεσης, επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες χερσαίες συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και δυνάμεις του σομαλικού στρατού. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι από τις πρώτες ενδείξεις δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κάποιος άμαχος.

Οι προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού στη Σομαλία είχαν ανακοινωθεί στις 19 Γενάρη, όταν η AFRICOM ανέφερε πως σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ» σε δύο χωριστά πλήγματα στον νότο και βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ