Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επίμονες «κρούσεις» των ΗΠΑ για συνεργασίες κατά της Κίνας

Σε εξέλιξη νέα περιοδεία της αναπληρώτριας ΥΠΕΞ, ενώ στην περιοχή ετοιμάζεται να ξανάρθει και ο υπουργός Αμυνας

Από τη συνάντηση των αξιωματούχων ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας στο Τόκιο

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση των αξιωματούχων ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας στο Τόκιο
Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, συζήτησε χτες με τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Μόρι Τακέο, και της Νότιας Κορέας, Τσόι Γιονγκ Κουν,«τις συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά και σε όλο τον κόσμο», στο πλαίσιο νέας περιοδείας της Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ασία, ενάμιση μόλις μήνα μετά την προηγούμενη.

Η συνάντηση έγινε στο Τόκιο, όπου οι τρεις «επανέλαβαν την αντίθεση σε όλες τις δραστηριότητες που υπονομεύουν, αποσταθεροποιούν ή απειλούν την έννομη διεθνή τάξη». Αν και δεν έκαναν ευθεία αναφορά στην Κίνα, τη «φωτογράφισαν», εκφράζοντας «αντίθεση σε όλες τις μονομερείς προσπάθειες για την αλλαγή της κατάστασης στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (...) δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση του έννομου και ανεμπόδιστου εμπορίου (...) της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπως και για τη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Σημειώνουμε ότι στην προηγούμενη περιοδεία της η Σέρμαν αντιτάχθηκε ανοιχτά στα σχέδια της Κίνας να αναβαθμίσει και τις στρατιωτικές της συνεργασίες στην περιοχή, απευθύνοντας μάλιστα προειδοποιήσεις για «επιπτώσεις που θα υπάρξουν» από τη στάση κυβερνήσεων όπως αυτή στην Καμπότζη, που συναινούν στην ανάπτυξη κινεζικής βάσης στα εδάφη τους.

Η νέα περιοδεία της Σέρμαν περιλαμβάνει επαφές και στη Μογγολία, με φόντο και την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την αναζήτηση νέων συμμάχων και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης πως η Σέρμαν θα έχει επαφές και στην Κίνα, στις 25 και 26 Ιούλη. Θα συναντήσει τον Κινέζο ΥΠΕΞ στην Τιαντζίν, στο πλαίσιο «των συνεχιζόμενων αμερικανικών προσπαθειών για διεξαγωγή ειλικρινών συνομιλιών (...) για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών και για την υπεύθυνη διαχείριση της διμερούς σχέσης». Ακόμα, «θα συζητήσει πάνω σε τομείς για τους οποίους έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Κίνας, όπως και σε τομείς όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται».

Στο μεταξύ, στην Ασία έρχεται πάλι και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ο οποίος μέσα στον μήνα θα επισκεφτεί Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Ανοιγμα αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στη Λιθουανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, ανακοίνωσε προχτές ότι η Ταϊπέι θα λειτουργήσει σύντομα διπλωματική αντιπροσωπεία στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ότι μάλιστα η λιθουανική κυβέρνηση δέχτηκε να συμπεριληφθεί ξεκάθαρα στην περιγραφή της αναφορά σε «Ταϊβάν».

Την εξέλιξη χαιρέτισε το λεγόμενο «Αμερικανικό Ινστιτούτο» στην Ταϊπέι (η ντε φάκτο αμερικανική πρεσβεία) αναφέροντας ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει ελεύθερα να αναπτύσσουν στενότερους δεσμούς και μεγαλύτερη συνεργασία με την Ταϊβάν, μια ηγετική δημοκρατία, μια σημαντική οικονομία και μία δύναμη που παλεύει για το καλό του κόσμου».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζιάο Λιζιάν κάλεσε τη λιθουανική πλευρά να συμμορφωθεί με την αρχή της «μίας και ενιαίας Κίνας» και «να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έγιναν με τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων». Κατέληξε δε ότι «η λεγόμενη "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" οδηγεί σε αδιέξοδο και κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθούν "δύο Κίνες" ή "μία Κίνα, μία Ταϊβάν" δεν θα πετύχουν».

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες η Λιθουανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποχώρησε από το σχήμα «17+1» που έχει συγκροτήσει η Κίνα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, κατηγορώντας το ως «διχαστικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ