Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ
Στόχος η δημιουργία νέου πεδίου κερδοφορίας

Μόλις μια μέρα μετά την κυβερνητική φιέστα για την περίφημη ανάπλαση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, οι πραγματικές προθέσεις και της νυν κυβέρνησης της ΝΔ για το μέλλον των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων δεν μπορούν να κρυφτούν. Προθέσεις οι οποίες, στην πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, έχουν στο επίκεντρο την εφαρμογή μιας πολιτικής που ανοίγει τον δρόμο για την παράδοση (και) των αθλητικών εγκαταστάσεων - που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες του - στα ιδιωτικά συμφέροντα και την εμπορευματοποίησή τους.

Ετσι, όπως διαφαίνεται η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία για παραχώρηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα επόμενα 49 χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι το 2070. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας - για την οποία απομένουν μόνο οι υπογραφές - ο σύλλογος θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κλειστού. Από εκεί και πέρα, το 30% των καθαρών εσόδων από τις εμπορικές χρήσεις θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ το deal προβλέπει ότι το «τριφύλλι» πρέπει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα «έτρεξε» άμεσα χτες μετά από αντιδράσεις για το ότι στην κυβερνητική εκδήλωση για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ, στα πλάνα που παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη δεν υπήρξε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Οπως και να 'χει και πέρα από το ότι ένας ιστορικός και μεγάλος σύλλογος όπως ο μπασκετικός Παναθηναϊκός θα πρέπει να διαθέτει το δικό του γήπεδο, το σίγουρο είναι ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμφωνία παραχώρησης της αθλητικής εγκατάστασης αφορά πρακτικά τα συμφέροντα μιας αθλητικής εταιρείας (ΚΑΕ) και των επιχειρηματιών που τη διοικούν, και όχι τις πραγματικές ανάγκες του συλλόγου γενικότερα (π.χ. τμήματα του Ερασιτέχνη, μπασκετικές ακαδημίες κ.λπ.). Τμήματα σαν αυτά, όπως έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κανένα όφελος δεν έχουν από τις εκάστοτε συμφωνίες κυβερνήσεων - επιχειρηματιών.

Ανάπλαση και στο βάθος ξεπούλημα

Μια μέρα πριν τις εξελίξεις με το κλειστό, η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού, προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση του ΟΑΚΑ, με φιέστα που διοργάνωσε εξήγγειλε την ανάπλαση του χώρου. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, το «master plan» θα χρηματοδοτηθεί απ το Ταμείο Ανάκαμψης με 43 εκατ. ευρώ και οι βασικοί άξονές του περιλαμβάνουν τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, καθώς και τη δημιουργία Ολυμπιακού πάρκου στους εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν φουντώσει ξανά τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά στο περαιτέρω ξεπούλημα των εγκαταστάσεων, μέσω της παραχώρησης και άλλων χώρων του ΟΑΚΑ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως άλλωστε έχει συμβεί με αρκετά τμήματά του από το 2004 και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ