Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές Αμερικανών για την «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας»

Σε Κίεβο και Βαρσοβία σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ Ουκρανία - Γεωργία - Μολδαβία συντονίζονται για την «ευρωπαϊκή πορεία» τους

«Η επιστροφή της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και η αποκατάσταση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τη Γεωργία, όπου μαζί με την ηγεσία και της Μολδαβίας οι τρεις πλευρές υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπατούμι», διακηρύσσοντας την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ.

Η Γεωργιανή Πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπασβίλι δήλωσε ότι «μετά την υπογραφή της Διακήρυξης οι τρεις χώρες μας δεν θα είναι πλέον οι χώρες που ήταν. Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αυτή που ήταν. Θα γίνει σύμβολο ενότητας, συνένωσης, εγγύτητας των τριών χωρών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση την Αρχή της Ανοιχτής Θάλασσας».

Ο δε Ζελένσκι, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία, από το βήμα της «Διεθνούς Διάσκεψης του Μπατούμι» που φιλοξένησε χτες η γεωργιανή πρωτεύουσα υπογράμμισε ότι «αν οι Βρυξέλλες δεν επιδείξουν ατσάλινη στήριξη για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη των τριών χωρών, τότε κάποιος θα επιδείξει την ατσάλινη πυγμή των όπλων του στα σύνορά μας, και αυτό αποτελεί απειλή για όλη την ήπειρο».

Αναφέρθηκε επίσης στην «Πλατφόρμα για την Κριμαία» (μια διπλωματική πρωτοβουλία που επίσημα το Κίεβο θα εγκαινιάσει τον Αύγουστο, με στόχο την επιστροφή της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο), την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την «αποκατάσταση της ασφάλειας» στην περιοχή, δηλαδή την αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεχίζει επαφές στο Κίεβο ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ντέρεκ Τσολ, ο οποίος κατόπιν θα μεταβεί στην Πολωνία, με θέματα συζήτησης τις «ανησυχίες για τον αγωγό "Nord Stream 2" και την ενεργειακή ασφάλεια συνολικά». Σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι συνολικά «θα συζητηθεί η αμερικανική στήριξη στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και για να προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και κατά της διαφθοράς».

Ας καταγραφεί ότι το «Ρόιτερς» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα του «Nord Stream 2», που απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ. Πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό ώστε να μην επαναληφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο.

Στις ΗΠΑ η Τιχανόφσκαγια

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είχε χτες συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, την οποία χαρακτήρισε «πολύ φιλική και θερμή», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν ισχυρές ενέργειες στο άμεσο μέλλον» και ότι «ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη διστάσουν να επιβάλουν κυρώσεις στο καθεστώς» Λουκασένκο.

Παράλληλα ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ Βλαντιμίρ Μακέι δήλωσε ότι η χώρα του «έχει κάποιον να βασιστεί πάνω του (...) πρώτα απ' όλα εννοώ τους στρατηγικούς μας εταίρους, Ρωσία και Κίνα, μαζί με κάποιες άλλες χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7(2021-12-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2»(2021-09-11 00:00:00.0)
Κατέληξαν σε συμβιβασμό για τον αγωγό «Nord Stream 2»(2021-07-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαλτική(2021-04-03 00:00:00.0)
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ για τον «περιορισμό» της Ρωσίας(2021-02-20 00:00:00.0)
Εντείνουν τις πιέσεις προς Ρωσία και Γερμανία(2018-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ