Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μεγάλες ασκήσεις των ΗΠΑ

Μεγάλη άσκηση με τίτλο «Pacific Iron 2021» ξεκινούν οι ΗΠΑ μέσα στον Ιούλη στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με τη συμμετοχή πάνω από 35 αεροσκαφών («F-15E Strike Eagles», «F-22 Raptors», «C-130J Hercules») και περίπου 800 στρατιωτών, στο πλαίσιο εφαρμογής της «Νέας Στρατηγικής Εθνικής Αμυνας», που ιεράρχησε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να είναι «πιο φονικές, προσαρμοστικές και ανθεκτικές». Επιπλέον, οι ΗΠΑ προχώρησαν και σε εκτοξεύσεις πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot» στην Αυστραλία για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Talisman Sabre 21» (TS 21), που γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, νέα περιοδεία σε Ασία και Ειρηνικό συνεχίζει μέχρι τις 25 Ιούλη η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν, που χτες συναντήθηκε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών Μόρι Τακέο και «επιβεβαίωσαν τη δέσμευση στη αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία» ως «ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Η Σέρμαν θα έχει επίσης επαφές σε Νότια Κορέα και Μογγολία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Πεκίνο κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ως «τον παγκόσμιο πρωταθλητή των κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων», αντιδρώντας σε κατηγορίες της Ουάσιγκτον και συμμάχων της για κυβερνοεπιθέσεις που οργάνωσε ή ανέχτηκε η Κίνα, με στόχο μεταξύ άλλων και τον όμιλο της «Microsoft». Συστάσεις για «σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων, περιλαμβανομένου του κυβερνοχώρου» απηύθυνε και το ΝΑΤΟ, χωρίς να κατονομάσει την Κίνα αλλά σημειώνοντας ότι «η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψει ενεργά, να υπερασπιστεί και να αντιμετωπίσει ολόκληρο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο». Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Κίνα «να αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο οι οποίες πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ