Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της έξαρσης των κρουσμάτων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης των Αγώνων, αν «ξεφύγει» η επιδημιολογική κατάσταση, άφησε διευθυντικό στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής

Associated Press

Μόλις 48 ώρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, την Παρασκευή 23 Ιούλη, και λίγο πριν αρχίσει η αγωνιστική δράση σε ορισμένα αγωνίσματα σήμερα Τετάρτη, η αγωνία διοργανωτών και ΔΟΕ για τα ζητήματα της πανδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εδώ και ένα τρίμηνο έχει φέρει το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας του Τόκιο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και τα πράγματα δεν μοιάζουν καλύτερα σε ό,τι αφορά τους Αγώνες. Ετσι, έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα περιστατικά θετικών κρουσμάτων σε αθλητές και μέλη των Ολυμπιακών αποστολών που καταφτάνουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Σημειωτέον, η έναρξη των αφίξεων ξεκίνησε μαζικά πριν από 10 μέρες και αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων τρία ακόμα κρούσματα SARS-CoV-2 σε αθλητές, με τους δύο να έχουν ήδη εισέλθει στο Ολυμπιακό Χωριό πριν την επιβεβαίωση ότι είναι θετικοί στον ιό. Από πλευράς διοργανωτών διευκρινίστηκε ότι και οι τρεις υπάγονται στην ίδια Ολυμπιακή αποστολή, χωρίς όμως να γίνει γνωστή η χώρα. Οπως και να 'χει, με τις τρεις νέες περιπτώσεις τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν φτάσει τα τέσσερα μέσα σε 10 μέρες. Πρόβλημα υπάρχει και με την ομάδα μπέιζμπολ του Μεξικού, καθώς λίγο πριν αναχωρήσει για Τόκιο, στις αρχές της βδομάδας, στα τελευταία τεστ που έγιναν εντός Μεξικού διαγνώστηκαν δύο θετικά κρούσματα.


Copyright 2020 The Associated

Ανακοινώθηκαν επίσης δύο κρούσματα ανάμεσα σε επίσημους, ο ένας μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και ο άλλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επιπλέον, ένας ακόμα 60χρονος παράγοντας, μέλος της Ολυμπιακής αποστολής της Νιγηρίας, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Τόκιο καθώς διαγνώστηκε με κορονοϊό και, λόγω ηλικίας αλλά και προβλημάτων υγείας, κρίθηκε σκόπιμη η νοσηλεία του. Συνολικά από τις 2 Ιούλη οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έχουν ανακοινώσει 58 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ αθλητών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χτεσινές του δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020, Τοσίρο Μούτο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και ματαίωσης των Αγώνων σε περίπτωση που η κατάσταση με την πανδημία ξεφύγει εκτός ορίων, ακόμα κι αν έχουν ξεκινήσει. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραδέχτηκε. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δεν πείθονται οι Ιάπωνες για την ασφάλεια

Εξάλλου, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν κάτω από αυστηρό πλαίσιο ασφαλείας λόγω της πανδημίας, ο ιαπωνικός λαός δεν δείχνει να πείθεται. Λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων, τα 2/3 των Ιαπώνων δήλωσαν σε σχετική έρευνα ότι η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, εν μέσω μάλιστα του νέου κύματος της COVID-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα των διοργανωτών των Αγώνων να ελέγξουν τις μολύνσεις από κορονοϊό, με το 55% να δηλώνουν αντίθετοι στη διεξαγωγή τους.

Την ίδια στιγμή, σε τοποθέτησή του ο Κόζι Ουάντα, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας του Τόκιο και σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μίλησε για τις παραμέτρους των Αγώνων και μια σειρά από κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για την περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί αθλητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πάρτι ή εκδηλώσεις προτού πάνε στο Τόκιο. Οπότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν στις χώρες τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org