Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Κινητοποίηση στην Τρίπολη για τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μια μαζική και δυναμική πορεία, οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και «σήκωσαν στο πόδι» την Τρίπολη. Ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τον σταθμό του ΟΣΕ και ακολούθησε πορεία προς τον ΕΛΓΑ, το δημαρχείο και την Περιφέρεια.

Η διαμαρτυρία συνέπεσε με την παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε σε συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τη νέα ΚΑΠ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας τους τρόπους ενίσχυσης του αγροτικού τομέα προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Παλεύουν για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Στα γραφεία του ΕΛΓΑ οι βιοπαλαιστές αγρότες ανέδειξαν πως τα τελευταία χρόνια το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς, αλλά την ίδια ώρα και αυτή η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή «πυξίδα» έχει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δεν ικανοποιεί τα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που σε μια σειρά περιοχές έχει πληγεί η παραγωγή από την κακοκαιρία και οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει τη μεγάλη χασούρα τους, «πατώντας» πάνω στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν αποζημιώνει στο σύνολο των καταστροφών.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η «αναδιοργάνωση» του ΕΛΓΑ, όχι στη βάση των αιτημάτων των αγροτών, που ζητούν κρατική χρηματοδότηση, αλλά με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Επιπλέον, και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστες ενέργειες ώστε να εγκατασταθούν τα συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας στις περιοχές όπου σημειώνονται κάθε χρόνο έντονες χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, στη συνάντηση με τους αγρότες, υπερασπίστηκε πλήρως τον υπάρχοντα κανονισμό και τη στάση της κυβέρνησης.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες απαίτησαν: Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Καμία είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Απάντηση με συσπείρωση και ενίσχυση της πάλης

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» αναφέρθηκε αναλυτικά και στα υπόλοιπα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες, όπως «το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 διέθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κλινικάρχες».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, όπου η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς». «Μόνο οι εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα φέρουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση και κάλεσε τους αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ