Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει αποτελέσματα για τους εργαζόμενους είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα!

Μεγάλη συγκέντρωση, με αίτημα δουλειά για όλους με δικαιώματα, διοργάνωσε χτες η δημοτική αρχή Πάτρας

Με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, ο λαός της Πάτρας έδωσε χτες δυναμικό «παρών» στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για συνέχιση του αγώνα κατά της ανεργίας, απαιτώντας «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Διεκδικώντας κατάργηση των προγραμμάτων της φτώχειας και της μιζέριας που ανακυκλώνουν την ανεργία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κάλυψη από το κράτος όλων των αναγκών του δήμου, παράταση του προγράμματος του ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του 2021, όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου, ανεξαρτήτως σχέσης και χρόνου εργασίας, να αμείβονται με βάση το μισθολόγιο του Δημοσίου, και επίδομα ανεργίας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.

«Με τη σημερινή μας συγκέντρωση δίνουμε συνέχεια στον αγώνα που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα που αναδειχθήκαμε δημοτική αρχή της Πάτρας. Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας την ανεργία, που αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στην περιοχή μας. Μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τις 38.000 και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται αυτοί που δουλεύουν περιστασιακά, μέσω προγραμμάτων, και τον μισό χρόνο περίπου είναι χωρίς δουλειά». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης στη χτεσινή συγκέντρωση.

Απαντώντας στο αν υπάρχει σήμερα δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το σύνθημα «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», τόνισε εμφατικά πως υπάρχει, αφού και οι ανάγκες είναι μεγάλες αλλά και η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τεχνικής δίνει σήμερα τη δυνατότητα να ικανοποιούνται αυτές οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει, είναι γιατί «η κοινωνία μας δεν κινείται με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μας, αλλά με σκοπό τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Σχολιάζοντας τη ρητορική περί ανάπτυξης αλλά και τοπικούς «κολαούζους» του συστήματος που διατείνονται ότι η ανάπτυξη δεν ήρθε στην Πάτρα εξαιτίας της δημοτικής αρχής, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε πως «σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει ανάπτυξη που να ωφελεί τον λαό μας. Ο ίδιος που πληρώνει την κρίση θα πληρώσει και την ανάπτυξη (...) Η δική μας αναπτυξιακή πολιτική έχει στο επίκεντρό της την πάλη για να υπάρχει ανάπτυξη υπέρ του λαού, πράγμα που για να επιτευχθεί χρειάζονται συνολικές αλλαγές, χρειάζεται αγώνας για την ανατροπή του συστήματος (...) Η πάλη ενάντια στην ανεργία, επομένως, είναι πάλη που στοχεύει στην "καρδιά" του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί αμφισβητεί τα κέρδη τους, για τα οποία θυσιάζονται οι ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας».

Λύση δεν είναι ο ατομικός δρόμος αλλά ο συλλογικός αγώνας

Αναφερόμενος τέλος στη δράση της δημοτικής αρχής, σημείωσε πως αυτή «βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων όλης της πόλης, από την πρώτη μέρα της εκλογής της. Είναι συμπαραστάτης σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, ειδικά όσον αφορά το μέτωπο ενάντια στην ανεργία και τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία. Σε αυτήν την πάλη ξεχωρίζει ο αγώνας των συμβασιούχων του δήμου, των χιλιάδων αυτών εργαζομένων που έχουν προσφέρει ανά περιόδους και για κάποιους μήνες τις υπηρεσίες τους στην πόλη μας μέσω των λεγόμενων "κοινωφελών" προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Η συμβολή τους ήταν και είναι πολύτιμη, χωρίς αυτούς δεν θα είχαν υλοποιηθεί μία σειρά μικρά και μεγάλα έργα, δεν θα είχε καταφέρει ο δήμος να στηρίξει, όσο μπόρεσε, τον λαό της πόλης μας στη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για τη ζωντανή απόδειξη της δύναμης που κατέχει ο εργαζόμενος άνθρωπος, όταν του δίνεται η ευκαιρία να βάλει τις ικανότητές του σε κίνηση.

Το γεγονός πως ήμασταν δίπλα στους οκταμηνίτες στα δικαστήρια δεν έλυσε το πρόβλημά τους, απλά έδωσε παράταση στην αγωνία τους για μόνιμη δουλειά. Ποτέ και πουθενά κανένας νόμος, κανένα δικαστήριο δεν δικαίωσε τους αγώνες των εργαζομένων, δεν έδωσε λύση στα προβλήματά τους. Ολη αυτή η βιομηχανία ασφαλιστικών μέτρων, μεγάλων δικηγορικών γραφείων, που έχει στηθεί στην Πάτρα στις πλάτες των συμβασιούχων, είναι άθλια και απαράδεκτη. Αξιοποιούν τον πόνο και την ανησυχία χιλιάδων εργαζομένων για να θησαυρίζουν αυτοί, για να τα τσεπώνουν.

Η ίδια η Ιστορία μάς διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Ολα κατακτήθηκαν κάτω από σκληρούς, πολλές φορές και αιματηρούς αγώνες, κάτω από τη συλλογική και οργανωμένη δράση. Αυτή είναι η δύναμή σας, η οργάνωση και το δίκιο σας! Και σε αυτόν τον αγώνα η δημοτική αρχή ήταν και θα είναι δίπλα σας! Δεν είναι λύση, επομένως, τα δικηγορικά γραφεία, ο ατομικός δρόμος, το "διαίρει και βασίλευε", καθώς οι μόνοι που ενισχύονται είναι το σύστημα και οι κυβερνήσεις του.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν καλύπτει σήμερα τη μισθοδοσία των εργαζομένων αυτών, που θα προσεγγίσει μέχρι το τέλος του 2021 τα 9 εκατομμύρια ευρώ, θέλοντας να οδηγήσουν τον δήμο σε οικονομική ασφυξία. Να τον οδηγήσουν να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, που κάθε χρόνο μειώνονται. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Το λέμε καθαρά: Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στον δήμο μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετακυλιστεί το βάρος στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους της Πάτρας. Θα απαιτήσουμε με όλα τα μέσα την οικονομική ενίσχυση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους, με πλήρη δικαιώματα.

Αρα, λοιπόν, ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει αποτελέσματα για τους εργαζόμενους είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα! Στην Πάτρα το έχουμε αποδείξει, οι κινητοποιήσεις μας, η πορεία μας μέχρι την Αθήνα, έδωσαν κουράγιο στους εργαζόμενους και στους ανέργους όλης της Ελλάδας, απέφεραν καρπούς, είχαμε κατακτήσεις. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» δεν είναι δεύτερης κατηγορίας

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας, Δημήτρης Χριστόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται στον δήμο μέσω των προγραμμάτων "κοινωφελούς εργασίας", είτε έχουν κερδίσει την παραμονή τους στη δουλειά με δικαστική απόφαση, είτε είναι εργαζόμενοι του τρέχοντος προγράμματος. Απευθυνόμαστε σε εσάς που οι άθλιες πολιτικές κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης σας κρατούν όμηρους, μισοάνεργους - μισοεργαζόμενους, έχοντας στόχο όχι την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αλλά την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου για φθηνούς και ανακυκλώσιμους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκαν στους δήμους και στην Περιφέρεια τα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας", το κλαδικό Συνδικάτο πρωτοστάτησε στην οργάνωση των συναδέλφων και με τον ενιαίο αγώνα μας μόνιμοι, αορίστου και εργαζόμενοι στην "κοινωφελή" καταφέραμε και αποσπάσαμε μεγάλες νίκες, ώστε σήμερα οι συνάδελφοι στην "κοινωφελή" να έχουν βασικά δικαιώματα, όπως και οι υπόλοιποι, μόνιμοι συνάδελφοι.

Είναι κρίσιμο να αντιπαλέψουμε ενιαία τις διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων που αντί να λύνουν οριστικά το ζήτημα της ανεργίας την ανακυκλώνουν, προσφέροντας τζάμπα εργαζόμενους στην εργοδοσία. Να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που πετούν ξεροκόμματα, ζητώντας να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε ευχαριστώ για τη ''μεγαλοψυχία'' τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ