Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επικοινωνία και επισημάνσεις για τις «μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και ο νέος Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, σε μια κίνηση που αφήνει «παράθυρο» για πιο ανοιχτή εκτόνωση της 10ετούς έντασης στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.

Στο 40λεπτο τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των χωρών τους είναι σημαντικές για τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Διέκριναν ακόμα ότι υπάρχει «μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας σε πολλούς τομείς», όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η τεχνολογία, η οικονομία κ.ά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο Προέδρων έχουν πολλά κοινά στοιχεία, με μοναδική εξαίρεση την αναφορά Ερντογάν στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν είχε τηλεφωνήσει στον προκάτοχο του Χέρτζογκ, Ρ. Ρίβλιν. Επιπροσθέτως, η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Χέρτζογκ έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς στην Κωνσταντινούπολη.

Τη Δευτέρα, άλλωστε, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χάντι Αμρ, ξεκίνησε τις πρώτες συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ και συνέχισε χτες με Παλαιστίνιους στη Ραμάλα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα για την οικονομία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη και για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους 11ήμερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του περασμένου Μάη.

Επαφές του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Την ίδια μέρα, 12/7, ολοκλήρωσε διήμερες επαφές στις Βρυξέλλες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Γ. Λαπίντ. Συνάντησε μεταξύ άλλων τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προσκαλώντας τον επίσημα στο Ισραήλ και λέγοντάς του πως η νέα ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Προσέφερε δε τη βοήθεια του Ισραήλ σε κυβερνοασφάλεια, πυραυλική τεχνολογία, καταπολέμηση τρομοκρατίας και κλιματικής αλλαγής.

Στην έδρα της ΕΕ συνάντησε τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της, Ζ. Μπορέλ, ενώ μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης αναφέρθηκε στην επιθυμία του Ισραήλ για ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με την ΕΕ. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτος και εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών, ωστόσο εκτίμησε πως η συγκυρία είναι ακατάλληλη, χωρίς κανένα σχετικό σχέδιο στον ορίζοντα.

  • Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες οι πρώτες διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κεντρικό Ισραήλ, με την ονομασία «Μπλε Φύλακας». Στα γυμνάσια, που θεωρούνται τα πρώτα διεθνή του είδους, συμμετέχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ