Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κουβανικό λαό

Καταδίκη του νέου σχεδίου ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κουβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, καταδικάζοντας το νέο σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης, στέλνουν με ανακοινώσεις τους ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και το ΠΑΜΕ.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καταγγέλλει «το νέο σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας, που υλοποιείται με ενορχηστρωτή τις ΗΠΑ και εκτελεστές τους διάφορους γνωστούς - άγνωστους "αντιφρονούντες" της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι. Είναι ένα σχέδιο που προετοιμάζεται εδώ και καιρό με μια εκστρατεία μιας ακριβοπληρωμένης και καλά συντονισμένης προπαγάνδας στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ΜΜΕ. Για άλλη μια φορά οι προβοκάτορες επιστρατεύουν τα χιλιοειπωμένα ψέματα για δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για δήθεν δικτατορία σε βάρος του κουβανικού λαού, και εκμεταλλεύονται την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Κούβα, που στις συνθήκες του απάνθρωπου και εγκληματικού αμερικανικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού και τις συνέπειές της, με τις ελλείψεις που έχουν προκληθεί από τα νέα πρόσθετα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κούβας που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν».

«Τα ψέματά τους είναι προκλητικά», προσθέτει, «τη στιγμή που ακόμα και αστικές δυνάμεις του καπιταλιστικού κόσμου έχουν υποχρεωθεί να υποκλιθούν στο πρωτοπόρο παράδειγμα της Κούβας, αυτής της μικρής "κουκίδας" στην Καραϊβική, που μέσα στον κλοιό του πολύμορφου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, έχει καταφέρει να μετρά τον μικρότερο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό, να κατασκευάζει 5 εμβόλια, να διοργανώνει διεθνιστική ιατρική μπριγάδα αλληλεγγύης σε άλλους λαούς, διεκδικώντας ακόμα και το Νόμπελ Ειρήνης! Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, ψηφίστηκε για 29η φορά και με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η καταδίκη του αμερικανικού αποκλεισμού, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αποτελούν τις μοναδικές αρνητικές ψήφους!».

Και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Οι λαοί έχουν πλέον πολύτιμη πείρα από τις "αυθόρμητες διαδηλώσεις" για τη δημοκρατία, από την προβοκάτσια και τις επεμβάσεις ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά άλλων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό και τα καλέσματα για "ανθρωπιστική επέμβαση" στην Κούβα θα πέσουν στο κενό. Θα αποκρουστούν από τον ίδιο τον κουβανικό λαό, από το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που σταθερά στέκεται στο πλευρό του».

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με ανακοίνωσή του «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το πρόσφατο, καλά ενορχηστρωμένο και πληρωμένο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη δημιουργία χάους και αναταραχής στην Κούβα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις σοβαρές ελλείψεις εισαγόμενων αγαθών και άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης, καθώς και τις διακοπές ρεύματος, γεγονότα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα σχεδόν εξήντα χρόνια εγκληματικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα. Ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο και υπό συνθήκες πανδημίας, η Κούβα εμποδίζεται μέσω νέων και πρόσθετων μέτρων και κυρώσεων από την αγορά και εισαγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών για φάρμακα, καθώς και νοσοκομειακών προμηθειών».

Το ΠΣΕ καταγγέλλει κατηγορηματικά «οποιεσδήποτε ενέργειες επέμβασης και ανατρεπτικές ενέργειες που στοχεύουν στην "αλλαγή καθεστώτος" από πληρωμένα στοιχεία και μισθοφόρους, όπως το έχουμε παρατηρήσει σε άλλα μέρη του κόσμου με τις "πορτοκαλί επαναστάσεις"».

Και καταλήγει: «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη δημιουργία κοινωνικής δυσαρέσκειας κατευθυνόμενης ενάντια στην κουβανική κυβέρνηση. Τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής Κούβας αποτελούν παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου. Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον ηρωικό λαό της Κούβας και στην Επανάστασή του! Απαιτούμε την άμεση άρση του αποκλεισμού και όλων των κυρώσεων κατά της Κούβας! Τερματίστε τις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις!».

Το ΠΑΜΕ

Τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών και των μισθοφόρων τους μέσα στην Κούβα, που χρησιμοποιούν την πανδημία για να ανατρέψουν τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, καταδικάζει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Ερχονται σήμερα αυτοί που επέβαλαν και συνεχίζουν το δολοφονικό εμπάργκο και μιλούν για "ανθρωπιστική κρίση" στην Κούβα, και δήθεν αγωνιούν για τη "δημοκρατία" και τα "ανθρώπινα δικαιώματα" των Κουβανών. Οι ίδιες δυνάμεις που δολοφονούν λαούς σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, και όπου οι ρατσιστικές δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς είναι καθημερινό φαινόμενο. Οπου μέσα στην πανδημία ψήφισαν νόμους για την ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης και κλείνουν νοσοκομεία γιατί είναι περιττά, οι ίδιες δυνάμεις δήθεν νοιάζονται για τα δικαιώματα του λαού της Κούβας».

Και υπογραμμίζει: «Την στιγμή που στις ΗΠΑ έσκαβαν μαζικούς τάφους για τα θύματα της πανδημίας και της ιδιωτικοποιημένης Υγείας και στην ΕΕ οι κυβερνήσεις αξιοποιούσαν την πανδημία για το χτύπημα των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, το νησί του Φιντέλ και του Τσε πήρε μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων του. Ανέπτυξε 5 εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό και έστειλε ιατρική βοήθεια σε μια σειρά χώρες σε όλο τον πλανήτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ