Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα «φρουτάκια» και τα Φρούτα

Εκαναν και πάλι το θαύμα τους τα ΜΜΕ. Αποπροσανατόλισαν και πάλι τον ελληνικό λαό. Αναγνώστες και θεατές ασχολούνται με τον παράνομο και το νόμιμο τζόγο, λες και για πρώτη φορά μάθαινε η Ελλάς πως πίσω από τις πλάτες μας, όταν κοιμόμαστε ή όταν ξύπνοι και ανήσυχοι παλεύουμε για το μεροκάματο, μέσα σε απαστράπτουσες αίθουσες ή σε μισοσκότεινα καταγώγια το κουμάρι παγιδεύει χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν καταλάβει πια πως η μόνη ελπίδα για έναν γρήγορο και αφορολόγητο πλουτισμό είναι ο τζόγος... Οποιος κι αν είναι αυτός, όπου κι αν παίζεται. Από το χρηματιστήριο μέχρι τα λογής επώνυμα ή όχι καζίνο και από τον εκμαυλιστικό «τζόκερ» μέχρι τα θελκτικά «φρουτάκια». Και προσθέστε και όλα τα άλλα: «στοίχημα», «προπό», «ξυστό», «εθνικό», «λαϊκό» «κρατικό» και μαζί με αυτά όλη την άλλη δωροθύελλα που μας τριγυρίζει ασφυκτικά. Τα τηλεφωνήματα που μας αναγγέλλουν ότι κερδίσαμε δωρεάν διακοπές, ότι κερδίσαμε ένα κινητό. Τα super markets που μας ειδοποιούν πως αν σπεύσουμε εκείνη τη στιγμή στο κρεοπωλείο τους θα κερδίσουμε και ένα κιλό μοσχαράκι στη μισή τιμή ή πως με τα τρία πρώτα πεπόνια θα κερδίσουμε και ένα «σιντί». Ενας ακατάσχετος τζόγος, με λίγα λόγια, που γεμίζει τα μάτια και τ' αυτιά μας. Που γεμίζει τη φτωχή μας καρδιά με ελπίδες πως όπου να 'ναι θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα η τύχη. Και πως θα κερδίσουμε και μεις μια θέση ανάμεσα σε όλο αυτό τον ευτυχισμένο κόσμο που κατάφερε να τα βρει με την τύχη του και να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη τη χαμοζωή του.

Κι όμως μόλις έπεσε η είδηση, τα ξεχάσαμε όλα και στηθήκαμε όλοι μπροστά στο υπόλευκο μάτι της μονόφθαλμης τηλεόρασης για να ακούσουμε τη μεγάλη είδηση πως υπάρχουν και κάποιοι, λέει, που αντί να ασχολούνται με τη σοβαρή πλευρά της ζωής, εκτονώνονται παίζοντας με τα «φρουτάκια». Και να οι συζητήσεις, και να οι συνεντεύξεις, και να οι δηλώσεις, και οι αποκλειστικότητες και τα ξινά χαμόγελα των επιτυχημένων, των αδιάφθορων Πουαρό ή των ασυναγώνιστων Σέρλοκ Χολμς που καμαρώνουν φιλάρεσκα μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, προϊόντα κι αυτοί ενός φριχτού «τζόγου».

Και την ίδια στιγμή; Την ίδια στιγμή οι άλλοι να γεμίζουν πλατφόρμες ολόκληρες με αληθινά φρούτα της ελληνικής γης για να τα σκορπίσουν μπροστά σε βαρήκοες πόρτες νομαρχιών, περιφερειών και υπουργείων. Την ίδια στιγμή να ξετυλίγεται στους εθνικούς δρόμους η τραγωδία της γεωργικής μας οικονομίας για την οποία ούτε λύση υπάρχει ούτε απάντηση. Και δεν υπάρχει, γιατί οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, έχουν καθαρογραφεί και υπογραφεί από τους αρμόδιους. Η περίφημη «Κοινή Αγροτική Πολιτική» στα πλαίσια της ΕΕ έχει αποκτήσει πια την ταχύτητα της χιονοστιβάδας και γι' αυτό ό,τι βρει μπροστά της το παρασέρνει, το ξεριζώνει είτε είναι λιόδεντρο είτε πορτοκαλιά είτε ταπεινό βαμβάκι του θεσσαλικού κάμπου. Και το μόνο που απόμεινε να σταθεί απέναντί της είναι ο αγώνας. Είναι τα ΟΧΙ του μόχθου, της απελπισίας και της φτώχειας. Οι γροθιές της αγανάκτησης και της ανυπακοής. Γι' αυτό λέω πως έκαναν πάλι το θαύμα τους τα ΜΜΕ. Γιατί κατάφεραν να πάνε αλλού την κουβέντα: πόσοι δρόμοι θα κλείσουν, πόσα μπλόκα στήθηκαν και όχι πόσα πορτοκάλια πάγωσαν, πόσα βαμβάκια ξεριζώθηκαν και πόσα «τσουκάλια» του κάμπου θα μείνουν σε λίγο άδεια. Μια κουβέντα που πάει όσο γίνεται πιο μακριά από την πραγματική ενημέρωση, όσο γίνεται πιο μακριά από την ουσία. Μια κουβέντα, με άλλα λόγια, που αντί να έχει αντικείμενό της τα Φρούτα έχει τα «φρουτάκια»!


Του
Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνεται το «πλυντήριο» του τζόγου(2011-12-14 00:00:00.0)
Τι σούργελο επικίνδυνο είν' αυτό;(2010-08-29 00:00:00.0)
Ο Ελληνας Κροίσος ...δεν υπάρχει(2008-01-26 00:00:00.0)
...και για κλάματα(2007-07-05 00:00:00.0)
Ξανάρχονται τα «φρουτάκια»(2003-07-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση(2002-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ