Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας και οργάνωση της πάλης για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Κινητοποιήσεις χτες σε Χαλκίδα και Κρήτη για τις τραγικές ελλείψεις και τις συνθήκες εργασίας

Κρήτη
Κρήτη
Τη μεγάλη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας που το έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση, τη λειτουργία του συνόλου σχεδόν των τμημάτων και το προσωπικό στα όρια των αντοχών του ανέδειξε και κατήγγειλε για μία ακόμη φορά το Σωματείο Εργαζομένων, απαιτώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε χτες, στην πύλη του Νοσοκομείου Χαλκίδας, τα μέλη της διοίκησης του σωματείου και εργαζόμενοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, αλλά και τα προβλήματα και την πολύωρη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση περιστατικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, τμήματα του νοσοκομείου όπως η Παθολογική και Χειρουργική κλινική έχουν πληρότητα που αγγίζει το 100%, στο ΤΕΠ υπάρχει πολύωρη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση περιστατικών, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ασφυξία σε όλο το προσωπικό. Από το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, έως τις καθαρίστριες, τους βοηθούς θαλάμου, τα μαγειρεία, την τεχνική υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα ότι το σύνολο του προσωπικού που είναι ήδη εξαντλημένο από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Παράλληλα, εργαζόμενοι στο ΤΕΠ κατήγγειλαν την πολύωρη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση ασθενών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι απευθύνονται σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως καρδιολόγους και ΩΡΛ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά από τροχαία ατυχήματα ή μικροατυχήματα που απαιτούν κάποια ράμματα.

Τη μεγάλη υποστελέχωση, τις κανονικές άδειες που οφείλονται στο προσωπικό από το 2020 και το 2021, τα δεκάδες ρεπό και τις συνθήκες εντατικοποίησης τόνισε ο Παναγιώτης Τζουβάρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου το προσωπικό κινδυνεύει να μην πάρει άδεια ούτε αυτό το καλοκαίρι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οφείλονται δεκάδες μέρες ρεπό ακόμη και σε επικουρικούς εργαζόμενους που υπηρετούν στο νοσοκομείο λίγους μήνες. Παράλληλα, προσδιόρισε ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι βιώνουν την εντατικοποίηση και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τα νοσοκομεία με προσωπικό, προωθεί σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και εξυπηρέτηση του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστικό της εντατικοποίησης της εργασίας που επικρατεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στα πλυντήρια, με το χέρι επικουρικής εργαζόμενης να εγκλωβίζεται στον κύλινδρο του σιδερωτήριου. Η εργαζόμενη γλίτωσε τον σοβαρό τραυματισμό, καθώς έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται κοντά μία άλλη εργαζόμενη που πρόλαβε και σταμάτησε το μηχάνημα. Παράλληλα, ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι η εργαζόμενη που τραυματίστηκε αντικαταστάθηκε από εργαζόμενη στην καθαριότητα.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ ο βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό των υγειονομικών, των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, στον αγώνα που δίνουν για την ενίσχυση του νοσοκομείου, που παρά τη μεταφορά του στο νέο κτίριο οι ελλείψεις από τη διαχρονική υποχρηματοδότηση συνεχίζουν να φωνάζουν.

Ενόψει ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών ώστε να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως και συνολικά στην Υγεία, οδηγεί τους "ήρωες υγειονομικούς" να απειλούνται να μείνουν χωρίς καλοκαιρινή άδεια ώστε να πάρουν τις αναγκαίες ανάσες για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους, δημιουργώντας έτσι ασφυξία σε όλο το προσωπικό.

Αντί για στήριξη των δημόσιων δομών Υγείας η κυβέρνηση με την προώθηση μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα επιδιώκει να επεκτείνει: Την "αυτονομία" των μονάδων Υγείας, τη λειτουργία τους με κριτήρια "κόστους - οφέλους", τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μέχρι και συγχωνεύσεις βάζοντας στο στόχαστρο νοσοκομεία όπως της Λιβαδειάς και της Θήβας. Ετσι, χτίζοντας πάνω στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Υγεία αναπτύσσει τους παράγοντες κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης.

Ο αγώνας των υγειονομικών, που ενάμιση χρόνο τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι παρακαταθήκη για την πάλη για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο τον λαό. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ δίνει καθημερινά το "παρών" με όλες του τις δυνάμεις, με την απαίτηση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Χαλκίδας».

Στην Κρήτη

«Τέρμα πια η κοροϊδία, μονιμοποιήσεις στα νοσοκομεία», απαίτησαν χτες κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας στην Κρήτη. Τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων «Βενιζέλειο» και «Αγιος Νικόλαος», ο Σύλλογος Εργαζομένων 7ης ΥΠΕ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΠΦΥ Κρήτης, ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση, με τους προέδρους τους να απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τα τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό, την αποψίλωση των υγειονομικών δομών προκειμένου να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν τα σοβαρά οξυμένα προβλήματα, τα οποία θα επιδεινωθούν με τις επικείμενες απολύσεις μετά τη λήξη των συμβάσεων. Απ' τη μεριά της, η διοίκηση αρκέστηκε στα γνωστά ευχολόγια και «τις καλές προθέσεις» της κυβέρνησης να μη φύγει κανείς εργαζόμενος και ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας. Οπως ανέφερε, όποιες θέσεις μόνιμου προσωπικού θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες και η προκήρυξη - μέσω μοριοδότησης - θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από τα 25.000 κενά στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας θα συντονίσουν και το επόμενο διάστημα τη δράση τους, κλιμακώνοντας τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ