Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Ανησυχίες» για τη «θαλάσσια ασφάλεια» και στρατιωτική συνεργασία

Στη Τζακάρτα ο Ζ. Μπορέλ συναντήθηκε και με τον Ινδονήσιο υπουργό Αμυνας Prabowo Subianto, μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΕΕ «να επεκτείνει τη συνεργασία της με την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχει επίκεντρο την ASEAN, καταρχάς στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας», μετά και την πρόσκληση που έλαβε για πρώτη φορά το 2020 προκειμένου να παρακολουθήσει συνάντηση υπουργών Αμυνας της ASEAN.

Σημειωτέον, στο όνομα της «θαλάσσιας ασφάλειας» στη Νοτιοανατολική Ασία και σε όλη την περιοχή ξετυλίγονται σφοδροί στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, με στόχο την «αντιμετώπιση» της ραγδαίας ενίσχυσης της Κίνας, που υπερασπίζεται τα δικά της σχέδια, διευρύνοντας στρατιωτικές υποδομές, διατηρώντας μεγάλες αξιώσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου έχει πολύχρονες εδαφικές διαφορές με πολλά μέλη της ASEAN) και επενδύοντας στις στενές οικονομικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής.

Η ASEAN εξελίσσεται αντικειμενικά σε καθοριστικό παράγοντα για τις ισορροπίες στην περιοχή, εξ ου και ΗΠΑ - ΕΕ προτάσσουν τη συνεργασία μαζί της, με στόχο να αυξήσουν τον ρόλο τους σε μια περιοχή κρίσιμη και για την «αντιμετώπιση» της Κίνας.

Αντίστοιχες κινήσεις βέβαια κάνει και το Πεκίνο, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνάντηση που διοργάνωσε στις 7 Ιούνη ο Κινέζος ΥΠΕΞ φιλοξενώντας τους ομολόγους του από τις χώρες της ASEAN, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την καθιέρωση του μεταξύ τους διαλόγου.

Για τη «θαλάσσια ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή η ΕΕ ξεκίνησε διάλογο και με την Ινδία, εκφράζοντας μάλιστα «ανυπομονησία για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού και της EUNAVFOR Atalanta» (ναυτική αποστολή της ΕΕ έξω από το Κέρας της Αφρικής).

Επιπλέον, στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Μάη Βρυξέλλες και Νέο Δελχί εξέφρασαν επιθυμία «για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, συμπεριλαμβανομένων κοινών πρωτοβουλιών και διερευνητικών διαπραγματεύσεων για ένα πλαίσιο συμφωνίας εταιρικής σχέσης». Στο Κοινό Ανακοινωθέν, ΕΕ και Ινδία δεν παραλείπουν να εκφράσουν την κοινή τους «ανησυχία» αλλά και τη «δέσμευσή» τους «για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και βασισμένο σε κανόνες χώρο του Ινδο-Ειρηνικού», με «ελευθερία ναυσιπλοΐας και πτήσεων» και «ανεμπόδιστο, έννομο εμπόριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ