Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Πασινιάν με επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Από τη χτεσινή συνάντηση

Sputnik

Από τη χτεσινή συνάντηση
Στο φόντο νέων επεισοδίων στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις εδαφικές ανακατατάξεις που έφερε η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο επανεκλεγείς Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Στην πρώτη συνάντησή τους μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αρμενία τον Ιούνη, ο Πούτιν συνεχάρη τον Πασινιάν για την επανεκλογή του, αναφέροντας ότι απέδειξε πως «έχει την εμπιστοσύνη του έθνους», κάτι που αποτελεί «κλειδί για την ανάπτυξη» σε δύσκολες εποχές.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε τη σύνθετη εφαρμογή των εύθραυστων συμφωνιών μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ανακοίνωσή του πριν τη συνάντηση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην «αποκατάσταση των οικονομικών και μεταφορικών συνδέσεων στην περιοχή». Επίσης, θα συζητούνταν «η εξέλιξη της στρατηγικής σχέσης και συμμαχίας Ρωσίας - Αρμενίας» και «η συνεργασία στο πλαίσιο των ενώσεων ευρασιατικής ολοκλήρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο κύριος επενδυτής στην οικονομία της Αρμενίας, ενώ και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Η δε ρωσική βάση στο Gyumri της Αρμενίας, με περίπου 5.000 προσωπικό, είναι η μόνη βάση της Ρωσίας στην περιοχή της Υπερκαυκασίας.

Διαπραγματεύσεις για ενίσχυση της ρωσικής «ειρηνευτικής» δύναμης

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στην Αρμενία, Σ. Κοπίρκιν, σε χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας για την ενίσχυση της ρωσικής «ειρηνευτικής» δύναμης στα νέα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, στην αρμενική επαρχία Σιουνίκ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η επιστροφή όλων των Αρμένιων αιχμαλώτων που κρατούνται στο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί «μία από τις προτεραιότητες για τη ρωσική ηγεσία και τη διοίκηση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης».

Σε ένα τέτοιο φόντο, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξαν ξανά κατηγορίες για νέα επεισόδια στα σύνορά τους. Η Αρμενία κατηγόρησε χτες το Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών της, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε «ελαφρά», σε περιστατικό κοντά στο χωριό Βερίν Τσόρτζα, στην περιοχή του Γκεγκαρκούνικ. Η περιοχή αυτή συνορεύει με εκείνη του Καλμπατζάρ, την οποία οι αζερικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το φθινόπωρο έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες που τελούσε υπό αρμενικό έλεγχο.

Το Μπακού από την πλευρά του διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ αργότερα το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι «οι Αρμένιοι στρατιώτες έβαλλαν εναντίον θέσεων του αζερικού στρατού στο χωριό Αλίγκαλι, στην περιοχή Αγκνταμ. (...) Ως αποτέλεσμα, ένας Αζέρος στρατιωτικός τραυματίστηκε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ