Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΤΟΜΙΝΟ» ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για «οτιδήποτε χρειαστεί»

Στο τραπέζι η έμπρακτη «στήριξη» του Τατζικιστάν από τον «Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας»

Την ετοιμότητά της «να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε, περιλαμβανομένης της χρήσης των δυνατοτήτων της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, για να εμποδίσουμε κάθε επιθετική κίνηση ενάντια στους συμμάχους μας» εξέφρασε χτες η Ρωσία, με παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ.

Με φόντο την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ανάκτηση μιας σειράς περιοχών από τους Ταλιμπάν, ο Λαβρόφ με τις δηλώσεις του από το Λάος, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία μελετά στενά πώς θα αξιοποιήσει τις εξελίξεις για να υπερασπιστεί τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα, σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για τον συσχετισμό δυνάμεων με τη Δύση, αλλά και την Κίνα.

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έθεσε σε ετοιμότητα χιλιάδες εφέδρους στη μεθόριο με το Αφγανιστάν - με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της μεθορίου - ενώ εδώ και μέρες έχει μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ζητήσει την έμπρακτη «στήριξη» του «Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας» (CSTO), όπου συμμετέχουν Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Χτες το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Τατζικιστάν υπέβαλε και επίσημα σχετικό αίτημα, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πάντως από τη μεριά του ο Λαβρόφ τόνισε ότι «παρακολουθούμε στενά ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση τείνει να επιδεινωθεί γρήγορα, με φόντο τη βιαστική έξοδο των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων», για τα οποία μάλιστα δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «στάθηκαν ανίκανα να πετύχουν ορατά αποτελέσματα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη διάρκεια των δεκαετιών που ξόδεψαν εκεί».

Οσον αφορά τον CSTO, έσπευσε να σημειώσει ότι οι προβλέψεις για στήριξη των μελών του από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη είναι σε πλήρη ισχύ και ότι αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του βρέθηκε ήδη στη μεθόριο Τατζικιστάν - Αφγανιστάν για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι έχει ολοκληρώσει κατά «περισσότερο από 90%» την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ενώ ο Αφγανός υπουργός Αμυνας Μπισμίλαχ Μοχαμάντι περιέγραψε τις σφοδρές συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν ως «μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να το ομολογήσουμε, μαίνεται πόλεμος...». Σημειωτέον, χτες και η Γερμανία έκλεισε ένα προξενείο της στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

Ενδοαφγανική συνάντηση στην Τεχεράνη

Πυκνές είναι οι εξελίξεις και στο διπλωματικό πεδίο. Χτες αναδείχθηκε η προσπάθεια του Ιράν να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη «σταθερότητα» της περιοχής, καθώς η Τεχεράνη φιλοξένησε συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε παρέμβασή του κάλεσε «τον λαό και τους πολιτικούς ηγέτες» του Αφγανιστάν «να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους» και εξέφρασε λύπη για τα «βλαβερά αποτελέσματα της συνέχισης της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν».

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν απασχόλησαν και συνομιλία που είχε ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ρεϊσί, με τον Ιμράν Καν, πρωθυπουργό του Πακιστάν, που τον τελευταίο καιρό ζητά διαρκώς «ενεργοποίηση των χωρών της περιοχής» για την ασφάλεια της περιφέρειας.

Στο μεταξύ, «εποικοδομητική και θετική» χαρακτηρίζεται η συζήτηση που είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν και της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των όρων της νέας «επιχείρησης ασφάλειας» που θα αναλάβουν στο Αφγανιστάν τουρκικά στρατεύματα με έδρα το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιθέσεις και προκλήσεις από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λευκορωσία(2022-11-24 00:00:00.0)
Ενισχύει διαρκώς τη βάση της στο Τατζικιστάν(2021-08-25 00:00:00.0)
Αναπροσαρμογή του «αμυντικού δόγματος» προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ(2021-07-24 00:00:00.0)
Παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας για τη νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση(2021-07-07 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις αλλά και επαφές(2018-08-22 00:00:00.0)
Σκοτεινές κινήσεις και νέα σενάρια(2001-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ